„Támogassa
A lényeg

Veronai buszbaleset: jogerősen hat év letöltendőt kapott a sofőr

26/10/2021 14:12

| Szerző: Klubrádió

Csaknem öt évvel a tragédia után megszületett a jogerős ítélet: a másodfokon eljáró bíróság hat évre ítélte V. Jánost, a 18 áldozatot követelő veronai buszbaleset ügyének vádlottját, aki a tragédia idején az autóbuszt vezette – írja az Index.

A vád és a védelem megegyezése után ez jelentős enyhítés az első fokon kiszabott 12 éves büntetéshez képest.

A tavaly nyári elsőfokú ítélet szerint V. János azért veszítette el az uralmát a jármű felett, mert alvászavara volt, ami súlyosabb betegségéből következett. A bíróság szerint ez alaposabb vizsgálattal kiszűrhető lett volna. A sofőr ügyvédei akkor felmentésért fellebbeztek.

V. János nem jelent meg a Velencében tartott tárgyaláson. Büntetését Olaszországban kell letöltenie, a szabadságvesztés letöltését pedig legkésőbb 4-5 hónap múlva kell megkezdenie.

A vádlottat az elsőfokú ítélet mellékbüntetésében örökre eltiltották Olaszországban a járművezetéstől, ezzel szemben Magyarországon jogosítványának visszaszerzéséért folyamodott, és sikeresen vissza is szerezte azt.

A mostani döntés jóváhagyta az első fokon megállapított kártérítéséi igényeket .

2017. január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében, az A4-es autópályán a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz letért az útról, és az a fölött átvezető felüljáró pillérének ütközött, majd kigyulladt. A buszon ötvenhatan utaztak, 43 gyerek, 11 felnőtt és a két sofőr, tizenhét ember életét vesztette.

(Kiemelt kép: megemlékezés a tragédia áldozatairól, fotó: MTI/Marjai János)