„Klubrádió
A lényeg

Verdikt: Kollégánk NEM követett el jogsértést

19/02/2020 10:56

| Szerző: Klubrádió

A bíróság megszüntette a Kemény Dániel kollégánk ellen indított szabálysértési eljárást és megállapította, hogy nem követett el jogsértést, amikor egy felüljáróról tudósított egy demonstráción.

Az eljárás közúti közlekedesi szabályok kisebb fokú megsértése miatt indult kollégánk ellen, miután a demonstráció alatt a Nyugati téri felüljárón igazoltatták - ügyét ma tárgyalta a Pesti Központi Kerületi bíróság.

Mivel a demonstráció alatt tudósítás céljából tartózkodott az úttesten, azaz a munkáját végezte, kollégánk nem ismerte el a szabálysértést, sőt a tárgyaláson arról beszélt, hogy munkaköri kötelességének érezte, hogy a tüntetőket a lehető legközelebbről követve élőben tudósítson az eseményekről, emiatt muszáj volt az úttesten tartózkodnia, mivel a felüljárón nincs járda.

A bíróság álláspontja szerint Kemény Dániel valóban az úttestre lépett, azaz formailag megsértette a kreszt, azonban ezt igazoltan médium munkavállalójaként, közérdekű információk megszerzése érdekében tette, sérelmet ezzel nem okozott senkinek, információt más módon nem szerezhetett volna, és valóban tudósító munkát végzett.

A bíróság ezért visszavonta a Szabálysértési Hatóság által korábban kiszabott büntetést és megszüntette az eljárást. Fellebezésnek helye nincs.

Kollégánkat Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság jogásza képviseli. Köszönjük.