„Klubrádió

Varga Mihály: 6,4 százalékos visszaesés várható idén

25/11/2020 08:27

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a járvány okozta károkra felkészült a kormány, és az emberek védelmén kívül a gazdaság működésének biztosításán is dolgoznak. Az uniós helyreállítási alapról azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy jövőre semmilyen forrásra nem számíthat Magyarország.

Varga Mihály szerint a járvány második hulláma alatt az emberi életek védelmén kívül nagyon fontos, hogy a magyar gazdaság működőképes maradjon. A pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjúban elmondta, hogy szerinte az ehhez szükséges feltételeket igyekszik biztosítani a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs is.

Azt is hozzátette, hogy bizonyos veszteségekkel mindenképpen számolni kell. A kormány erre az évre 6,4 százalékos visszaeséssel számol, ami azt jelenti, hogy durván 1700 milliárd forintnyi bevételtől eshet el az államháztartás, miközben a kiadások növekednek a járvány miatt.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Varga Mihály Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Az uniós támogatásokról szintén beszélt Varga, aki szerint az EU hosszú távú költségvetésének (MFF) és a helyreállítást célzó NextGenerationEU forrásairól szóló vita elhúzódhat akár addig is, hogy jövőre még semmilyen forrásra nem lehet számítani az Európai Unió országaiban. Kivételként említette az agrártámogatás 500 milliárd forintját, ami közvetlenül Brüsszelből érkezik a gazdákhoz – foglalta össze a 444.

A politikus úgy véli, hogy a járvány harmadik hullámával is számolni kell, mivel a lehetséges vakcinák május-június környékén válnak nagy mennyiségben elérhetővé.