„Klubrádió

Varga Judit: Magyarország nem tervez abortusztilalmat bevezetni

3/11/2020 16:15

| Szerző: Klubrádió

A magyar igazságügy-miniszter a Financial Times cikkében beszélt arról, hogy Brüsszelnek szerinte a terrorizmus elleni harccal kellene foglalkoznia a jogállamiság kérdése helyett és bár Magyarország történelmi kapcsolatot ápol Lengyelországgal, nem mindenben – így az abortusz kérdésében sem – terveznek hasonlóan eljárni.

Budapest nem szándékozik Varsó nyomdokaiba lépni az abortusz vagy az LMBT-jogok korlátozásával kapcsolatban. Mint fogalmazott: „Történelmi szövetségesek vagyunk Lengyelországgal, de amit napi szinten csinálnak, az az ő dolguk, nem a miénk.”

Varga Judit igazságügy-minisztert a Financial Times telefonon kereste fel, hogy a magyar jogállamiság kérdésében Brüsszellel kialakult konfliktusról fejtse ki álláspontját. Ehelyett a franciaországi iszlamista merénylet ürügyén arról beszélt, hogy „Európának fel kell ébrednie a képmutatásból , és valós problémákról kell beszélnie: antiszemitizmusról, gyilkosságokról és terrortámadásokról Nyugat-Európában” – idézi a Telex.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Varga Judit Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

 

A miniszter szerint Budapest kész kompromisszumot kötni a blokk hétéves költségvetéséről folytatott tárgyalásokon, de arra is utalt, hogy a kommunizmusból eredő tapasztalatai miatt Magyarország óvatosabb a hitelfelvételekkel.