„1%
A lényeg

Váratlanul leváltotta Pintér a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét

30/06/2022 14:41

| Szerző: Klubrádió

Pintér Sándor belügyminisztere június 30. hatállyal – indokolás nélkül – visszavonta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója, Opauszki András rendőr ezredes kinevezését – közölte a szaktárca az MTI-vel, nem részletezve a döntés hátterét. A közlés szerint Opauszki vezetői posztját július 1-ével Jeney Áron alezredes veszi át.

Opauszki nem sok időt töltött az NNI élén, mivel a belügyminiszter tavaly szeptember 1-ével nevezte ki az ezredest igazgatónak.

Ahogy a hvg.hu részletezi: Opauszki András korábban leginkább a magyarországi bűnszervezetek elleni harcra "szakosodott", 2011 őszétől a kilencvenes évek felderítetlen leszámolásos ügyeit vizsgáló nyomozócsoport egyik csoportvezetőjeként dolgozott. Mielőtt az NNI élére került, a szervezet felderítő főosztályát vezette. Az NNI vezetőjeként nem változtatott semmit, amit egy lapinterjúban azzal indokolt, hogy a szervezetnek elég világosak voltak a feladatai már korábban is. Az NNI főleg emberölési, kábítószeres ügyekre és az embercsempészekre koncentrál, de az elmúlt években egyre több dolguk akadt a kiberbűnözőkkel is, akikkel nehezen tudják tartani a lépést.

A kilencvenes-kétezres évekből is maradtak olyan, alvilághoz köthető gyilkossági ügyek, amelynek a felderítése az NNI dolga. Opauszki vezetése alatt fogták el például az 1999-es Döcher-gyilkossággal gyanúsított, az alvilágban Turek néven ismert nehézfiút, D. Alexet, de maradtak a rendőrségnek adósságai is, így például máig nem tudni, ki ölte meg a kilencvenes évek közepén Portik fiatalkori bűntársát, Muskovics Gyulát, vagy mi lett a szintén Portikhoz közel álló tárnoki Radics-család sorsa, akik nyomtalanul eltűntek. Opauszki egyébként nyomozóként is jól ismerte a Portik-ügyet, 2012-ben ott volt Portik Tamás elfogásánál is.

Opauszki a bűnszervezetekkel 2006 óta foglalkozott, akkor került az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályához. Szerepe volt abban, hogy az NNI - egy vádalku keretében - rács mögé tudott juttatni egy, még a hetvenes években Belgiumba disszidált szenior magyar “keresztapát”, aki a Holland-Antillákról behozott kokainnal látta el a Balatont.

A BM közleményéből az is kiderül, hogy Pintér Sándor június 30-ával visszavonta Kiss Attila vezérőrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének vezetői megbízását, mert a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárának kabinetfőnökévé nevezik ki. A megyei kapitányságot ezután Czinege László dandártábornok, Heves megye eddigi rendőrfőkapitánya vezeti majd, az ő helyére pedig megbízottként Nagy Zsolt ezredes kerül.