„Klubrádió
A lényeg

Vagy a klíma megy, vagy a busz

6/07/2021 10:34

| Szerző: Klubrádió

A BKV-buszok egy része olyan műszaki állapotban van, hogy ha a kánikulában nem megy a fűtés, akkor leáll. Sok járműben légkondi nincs is. Az Klubrádiónak nyilatkozott Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

„Vagy a klíma megy, vagy a busz – szokták mondani egymás között a sofőrök, ami azt jelenti, hogy ha a klímát járatják, akkor túlmelegszik a motor és leáll.

2021. július 06. Esti gyors - részlet 21.07.06. Klíma a buszokon
04:09
00:00

Ezért inkább fűtenek, hogy elvezessék a hőt – és a buszt. Az ilyen járműveken pokoli a hőség” – mondta a Klubrádiónak Naszályi Gábor, a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az EKSZ szerint nemcsak a járművek klímaberendezései vannak gyalázatos állapotban. Forgalomban vannak még klíma nélküli járművek is, melyeken egyenesen kritikus a helyzet, ugyanis a sofőrfülkék pokoli módon felforrósodnak. Ráadásul a feszített menetrend miatt a sofőröknek gyakran nemhogy felfrissülni, de mosdóba menni is alig van idejük.

Ha egy sofőr már nem bírja a meleget, kérhet rendkívüli pihenőt, de csak tíz tartalékos kolléga jut ezer buszsofőrre. Emellett a BKV más területén lévő gondokat is említenek a szakszervezetek: jó néhány szerelőműhelyben nincs klíma, ezért ott is irtózatos a meleg.

 

A szakszervezetek már csak azért is sürgetik a BKV vezérigazgatóját, Bolla Tibort, hogy gyorsítsák fel a korábban már megkezdett munkakörülmény-javítási folyamatot, mert a klímaváltozás miatt az ideihez hasonló forró nyarak állandósulni fognak – írja a 444.hu.