„Klubrádió
A lényeg

Ursula von der Leyen: Oroszország fegyverként használja az energiát

28/07/2022 12:23

„Oroszország fegyverként használja az energiát. Eddig tizenkét tagállamot részben vagy teljesen elvágtak az orosz gáztól. E megbízhatatlanság miatt fel kell készülnünk az orosz gázszállítások további, vagy akár teljes megszakítására” - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Portfóliónak.

 
Ursula von der Leyen
 
Forrás: Flickr.com
 

 

Az elnök üdvözölte, "hogy az EU rekordidő alatt megállapodott egy ambiciózus közös gázmegtakarítási tervről. Ez egy döntő lépés ahhoz, hogy szembenézzünk azzal a putyini fenyegetéssel, hogy a gázszállítások teljesen leállhatnak. Mint mondta, kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal, hogy jobban megértsék a vészhelyzeti tervet és annak a szomszédos tagállamokra gyakorolt hatásait.

Az egyoldalú intézkedések valószínűleg inkább súlyosbítják a helyzetet, mintsem hozzájárulnának a problémák megoldásához, tette hozzá. „Ez egy európai léptékű válság. Ezért európai léptékű választ érdemel. Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a magyar állampolgárokat” - mondta. A közös tervet Szijjártó Péter vétózta meg.

Arról is beszélt, hogy az oroszoknak igenis fájnak a szankciók, hiszen az összes fejlett technológia 45%-ban Európától és 21%-ban az Egyesült Államoktól függ. Így gazdasága egyre inkább stagnálni és elszigetelődni fog.