„Köszönjük,

Uniós biztos: júliusra elérhetjük a 70%-os oltottsági célt

25/04/2021 16:07

| Szerző: MTI/Klubrádió

Az Európai Bizottság biztos abban, hogy az EU területén gyártott oltóanyagokkal sikerül elérni az európai felnőtt lakosság immunizálására vonatkozó, július közepére kitűzött célt.

Az Európai Unió képes lesz elegendő koronavírus elleni oltóanyagot gyártani, hogy megvalósítsa azt a célját, hogy az európai felnőtt lakosság legalább 70 százalékát július közepéig beoltsák – közölte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos a To Vima című görög napilapnak adott, vasárnap megjelent interjúban.

Thierry Breton kijelentette: az Európai Bizottság biztos abban, hogy az Európai Unió területén gyártott oltóanyagokkal megvalósítható az európai felnőtt lakosság immunizálására vonatkozó, július közepéig elérni kívánt cél.

Az uniós bizottság a második negyedévre több mint 400 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beadásával számol, ehhez azonban a "tagállamoknak készen kell állniuk az oltási kampányaik felgyorsítására" – húzta alá.

Kiemelte: Európában az oltóanyaggyártás havonta megduplázódik a gyógyszergyártóknak az unió területén található 53 gyártóüzemében. Az év végéig újabb gyártósorok üzembe helyezésével az éves termelési kapacitás el fogja érni a hárommilliárd adagot – tette hozzá Breton.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken közölte: átlépte a 150 milliót az uniós tagországokba szállított oltóanyagdózisok száma, ami ez idáig 123 millió ember beoltását tette lehetővé a közel 450 millió lakosú Európai Unióban. Kiemelte, hogy az EU a beoltottság tekintetében a világ harmadik régiójává vált az Egyesült Államok és Kína után.

Arra is emlékeztetett, hogy az uniós bizottság április közepén kötött megállapodást a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyagaik szállításának gyorsításáról. A szóban forgó 50 millió adag vakcinát a vállalatok eredetileg 2021 negyedik negyedévében tervezték leszállítani a szerződésben szereplő 200 millió adag mellett, az oltóanyag azonban már a második negyedévben a tagállamok rendelkezésére áll majd.

Az unió ez idáig a Johnson & Johnson (400 millió adag) az AstraZeneca (400 millió adag), a BioNTech/Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. A brüsszeli bizottság arra számít, hogy napokon belül újabb megállapodást tud kötni a Pfizerrel 1,8 milliárd adag oltóanyag leszállításáról a 2021 és a 2023 közötti időszakra.