„Köszönjük
A lényeg

Újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait

12/06/2024 21:18

| Szerző: Klubrádió

Döntött a Nemzeti Választási Bizottság a főpolgármester-választás első körben megállapított eredményét megtámadó fellebbezésről, amit Vitézy Dávid, az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelölt adott be szerdán. A testület úgy határozott, hogy újraszámolják a főpolgármester-jelöltekre leadott érvénytelennek nyilvánított voksokat.

A június 9-i, vasárnapi önkormányzati választás során 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum jelöltje és az ellenfele, Vitézy Dávid közötti, Karácsony javára megállapított különbség, Az LMP mellett a kormánypártok által is támogatott Vitézy ezért is fellebbezett szerda délután. A politikus azt állította, 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak.

Karácsony Gergely a Facebookon azt írta, „a jogorvoslat persze mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép”. A jelenlegi főpolgármester szerint „Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak”.

Hozzátette, ezek érvényes Vitézy-szavazatok, de szerinte a probléma az, hogy a szavazókat félrevezette, hogy Szentkirályi Alexandra az utolsó pillanatban lépett vissza, így nem volt idő újranyomtatni a szavazólapokat. A nemzetközi választási megfigyelők is erre jutottak.

„Most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. Ezek a »bizonyítékok«, amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép?”– írta Karácsony.

A Nemzeti Választási Bizottság 12-4 arányban döntött.