„Köszönjük,
A lényeg

Újraszabályozná a távhőszolgáltatást a kormány

21/03/2023 13:32

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A kormány a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosítására készül, egy kormányrendelet tervezet a központi fűtésről és a melegvíz-szolgáltatásról szól – írja az ATV.

Azért is indokolt a szabályozás módosítása, mert Magyarországon a távhővel ellátott lakások száma mintegy 670 ezer. Ebből ugyanakkor - a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal 2022 nyarán végzett felmérése alapján - 20 százalék, azaz, 134 ezer az olyan átfolyós (egycsöves) fűtési rendszerrel rendelkező lakás, ahol az épületen belül az egyes lakásokra jutó távhő nem szabályozható a lakáson belül a lakók egyedi igényei szerint. 

 
Illusztráció: wikipedia
 

"Annak érdekében, hogy ezen lakások fűtését egyedileg szabályozhatóvá tegyük és lehetőséget teremtsünk az egyéni energia-megtakarításra, meg kell oldani a radiátorok átfolyó meleg víz mennyiségének a lakók igényei szerinti szabályozhatóságát" –  tartalmazza a tervezet rövid összefoglalója.

A tavaly nyáron bejelentett rezsicsökkentés-csökkentés a távfűtést nem érintette. Ennek technikai oka is lehet, hiszen azokon a helyeken, ahol még nem történt korszerűsítés, nincs egyedi mérésre lehetőség.