„Klubrádió
A lényeg

Újabb Volán-sztrájk jöhet a hónap végén

13/01/2024 11:06

| Szerző: Klubrádió

5100-an jelezték eddig, hogy egyetértenek a bérköveteléssel és részt vennének a munkabeszüntetésben, ha a január 16-i tárgyalás nem vezet eredményre.

Több mint 5100 Volánbusz-sofőr jelezte, hogy amennyiben nem sikerül megegyezni a munkáltatóval a béremelés mértékéről, újra sztrájkba lépne, január 28-án és 29-én szüntetnék be a munkát – közölte a Népszavával a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke, Dobi István.

Decemberben már sztrájkoltak a buszvezetők, ez azonban nem vezetett eredményre. A SZAKSZ akkor úgy döntött, abban az esetben szervez újabb munkabeszüntetést, ha a 10400 sofőr legalább 60 százaléka jelzi, egyetért a bérköveteléssel és aláírásával megerősíti, hogy ennek elérése érdekében részt venne az akcióban.

A következő három napban – vagyis bértárgyalás napjáig – még szűk 900 buszvezető egyetértésére lenne szükség. Mint Dobi a lapnak elmondta, a SZAKSZ-nak 2600 tagja van, tehát az látszik, hogy saját tagságukon túlnyúlik az elégedetlenek tábora.

A következő hónapokban 503 új buszt állít forgalomba a Vol
 
Volánbusz
Budapesten, 2021. július 20-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 
 

Úgy tudni, a MÁV-Volán eredetileg 6-8 százalékos béremelést tervezett, a szakszervezet azonban 25 százalékos követeléssel állt elő. A munkáltató ajánlata azóta 10-12 százalékra módosult, a SZAKSZ-elnök azonban kijelentette, 20 százalék alá semmiképp nem megy a január 16-i tárgyaláson.

Az érdekegyeztető ülésen részt vesz majd Lázár János közlekedési miniszter is, aki korábban irreálisnak és túlzó mértékűnek nevezte a dolgozók bérkövetelését, a szakszervezetet pedig felelőtlennek minősítette.