„Támogassa
Reggeli gyors

Volán-sztrájk: volt olyan középvezető, aki ellenőrökkel fenyegette a résztvevőket

12/12/2023 14:11

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Vasárnap és hétfőn az elmúlt harminc év legnagyobb sztrájkját hoztuk össze a Volánnál – mondta Dobi István szakszervezeti vezető a Reggeli gyorsban. A keddi egyeztetésen a MÁV-Volán vezérigazgatója nem tett javaslatot a bérfejlesztésre, Dobi szerint Lázár János tilthatta le a javaslattételi mandátumát. Januárban jön a folytatás.  

2023. december 12. Reggeli gyors-részlet (2023.12.12.) Dobi István
05:47
00:00
Vasárnap és hétfőn sztrájkolt a Volánbusz-vezetők egy része, a munkabeszüntetést a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) jelentette be, mivel nem született meg a 2024-es bérfejlesztési javaslat. A buszvezetők 25 százalékos béremelést szeretnének elérni – ezt korábban Lázár János, közlekedésért is felelős miniszter irreálisnak nevezte. Hétfő este Dobi István, a SZAKSZ elnöke az RTL Híradónak már azt mondta, hogy egy 18 százalékos emelést már elfogadhatónak tartana. 

Számháború a munkáltatóval

A buszvezetőknek – a tanárokhoz hasonlóan – biztosítaniuk kell az "elégséges szolgáltatást" sztrájk esetén, igyekeztek úgy szervezni a munkabeszüntetést, hogy az úgynevezett hivatásforgalmat kevéssé érintse, vagyis reggel elvinni az embereket a munkahelyükre és az iskolába, délután pedig haza. Az első napon az előzetes bejelentés szerint a járatok 80 százalékának kellett közlekednie, a másodikon pedig 66 százalékának – idézte fel Dobi a Reggeli gyorsban.

Amikor arról szóló adatokat látunk, hogy mennyien vettek részt a sztrájkban, figyelembe kell venni, hogy az elégséges szolgáltatás nyújtása miatt nem mindenki csatlakozhat. A SZAKSZ vasárnap jelezte, inkorrektnek, statisztikai szempontból megtévesztőnek tartja a Volánbusz Zrt. által közölt, a sztrájkolók arányát bemutató adatokat, hiszen azok elfedik, hogy a szabályok miatt nem mindenki tud résztvenni – számolt be a Telex. Ráadásul természetesen nem minden nap dolgozik mindenki.

A Volánbusz mindenesetre a vasárnap délután négykor összesített adatok alapján azt közölte, a teljes állományhoz képest hat, a vasárnap dolgozó buszvezetőkhöz képest 22 százalék volt a sztrájkolók aránya, hétfőn pedig az állomány 21 százaléka vett részt a munkabeszüntetésben, ami az aznap dolgozóknak 39 százalékát jelentette.

Továbbra sincs megállapodás, januárban folytatódik a bértárgyalás

Ellenszélben, munkáltatói retorzióktól fenyegetve hoztuk össze az elmúlt harminc év legnagyobb sztrájkját – mondta Dobi a Reggeli gyorsban. Volt olyan középvezető, aki a sztrájkban résztvevők nevét tartalmazó ívről azt mondta, jó lesz a lista arra, hogy rájuk küldjék az ellenőröket. Mindent figyelembevéve a szakszervezeti vezető elégedett a részvétellel, a kollégák hozzáállásával.

Kedden reggel több, összesen 56 ezer munkavállalót képviselő szervezet vett részt a Csoportos Érdekegyeztetési Tanács ülésén. Ezen a munkáltató nem terjesztett elő bérmegállapodási javaslatot, Dobi az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón elmondta, Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán vezérigazgatója arra hivatkozott, hogy „akik felette állnak, megtiltották neki, hogy bármilyen összeget is közöljön. A szakszervezeti vezető ezután arra utalt, hogy Lázár János közlekedési miniszter vonta vissza az állami cég elöljárójának javaslattételi mandátumát: „A munkáltatón túl ugye az a miniszter, az, aki a MÁV- Volán csoportnál a bértárgyalások menetét felügyeli és engedélyt adna bármire is” – számolt be a Mérce.

A bértárgyalás január 16-án folytatódik, de az év elején újabb sztrájk is jöhet, amit azonban megelőzne egy felmérés a munkavállalók között, annak támogatottságáról – mondta Dobi a reggeli adásban. 

Reggeli gyors/interjú Dobi Istvánnal
2023. december 12., kedd 7:35
Riporter: Dési János