„Támogassa
A lényeg

Eredményesnek ítélte a Volánbusz-sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet

11/12/2023 16:10

| Szerző: Klubrádió

Folytatódik a sztrájk a Volánbusznál, hétfőn várhatóan még több járat marad ki.

A szakszervezet hangsúlyozta: nem volt cél káoszt okozni. Ugyanakkor véleményük szerint a Volánbusz Zrt. "inkorrekt, statisztikai szempontból megtévesztő módon" közli a sztrájkban részt vevők arányát, mivel nem tárgyilagos az összlétszámhoz, de még a vasárnap munkát teljesítő munkavállalókhoz képest sem százalékos arányokat közölni. A munkabeszüntetésben ugyanis a sztrájk során nyújtandó még elégséges szolgáltatás szabályai alapján a munkavállalók töredéke tudott részt venni (rögzítették, hogy a járatok 80 százaléka biztosan közlekedni fog).

Kiemelték: egyes megyékben a sztrájkmenetrendben érintett járatok túlnyomó többsége nem indult el, a szakszervezethez érkező jelzések alapján pedig a munkavállalók többsége egyetértését fejezte ki a sztrájkkövetelésekkel. Hétfőn a sztrájk erőteljesebben jelenhet meg, de a szakszervezet garantálja, hogy a járatok 55 százaléka biztosan közlekedik majd – fűzték hozzá. A SZAKSZ december 10-ére és 11-ére hirdetett munkabeszüntetést a Volánbusznál arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat.

A közlekedési társaság azt írta, hogy a munkabeszüntetés első napján tapasztaltak szerint a munkavállalók óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját, és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően első lépésben mindenekelőtt a tárgyalóasztal mellett törekedne megállapodásra.

Folytatódik a sztrájk a Volánbusznál, hétfőn várhatóan még több járat marad ki

Dobi István korábban rádiónknak elmondta, hogy az úgynevezett hivatásforgalmat nem érinti a munkabeszüntetés, tehát reggel elviszik az embereket a munkahelyükre, illetve az iskolába, és délután onnan haza is viszik majd őket. Hozzátette: szerinte "abszolút nem irreális" a szakszervezet 25 százalékos béremelési törekvése, aminek elérése érdekében sztrájkolnak most.

2023. december 11. A lényeg (2023.12.11.) Dobi István
00:41
00:00