„Klubrádió
A lényeg

Újabb vita Dobrev és Márki-Zay között: érzéketlenség vs. populizmus

14/10/2021 22:13

| Szerző: Klubrádió

A Greenpeace által kezdeményezett, környezetvédelmi témájú miniszterelnök-jelölti vitán ült le egymással Dobrev Klára és Márki-Zay Péter. A DK jelöltje szerint a víz- és áramfogyasztásban kell egy minimumszint, amit a legszegényebbeknek ingyen biztosít az állam. Márki-Zay ezt nem támogatná, populistának tartja, amire Dobrev úgy reagált: „Nem lehetsz ennyire érzéketlen, Péter”.

Szerdán az RTL Klub kamerái előtt vitázott az ellenzéki előválasztás két talpon maradt jelöltje, csütörtökön pedig a Greenpeace szervezésében.

Ahogy a 444 összefoglalja, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter sokkal jobb hangulatban vitázott, mint előzőleg, de ez érthető is, egyikük programjában és kampányában sem volt központi elem a klímavédelem, ugyanakkor gazdaságilag mindkettejük politikai platformja inkább a neokonzervatív-neoliberális oldalhoz húz, ezért ebben a kérdésben sok ügyről ugyanazt gondolják.

A legfőbb különbség abban volt a jelöltek között, hogy míg Márki-Zay több problémára is piac- és rendpártibb javaslatokat adott, Dobrev a szociálisan érzékenyebb megoldásokhoz húzott. Például hangsúlyozta: fontos lenne, hogy a tisztább energiára és a környezetkímélőbb gazdasági megoldásokra átállás terheit ne a legszegényebbek, hanem a szennyezők viseljék, ezért is javasolta a DK például a multicégek globális minimumadóját, valamint azt, hogy a víz- és áramfogyasztásban legyen egy minimumszint, amit a legszegényebbeknek ingyen biztosít az állam.

„Nem lehetsz ennyire érzéketlen, Péter” - mondta a DK-jelöltje arra, hogy Márki-Zay ezt nem támogatná. „Kell szociális komponens, sőt, akár ingyen is kell energiát adni a legszegényebbeknek is, ez nem populizmus. (...) kell, hogy járjon egy minimum, ami az emberi méltósághoz kell.”

Márki-Zay ezzel szemben agyrémnek nevezte az ingyen biztosított energiát, azt mondta, „ez nem szociális komponens, hanem populista komponens”. Szerinte ugyanis az árakban mindenképp meg kell jelennie a növekvő költségeknek, máskülönben ugyanis az embereket nem lehet energiatakarékosságra nevelni. Ezért nem támogatja a Fidesz rezsicsökkenését sem, az ilyen programokat ugyanis „bevezetni könnyű, de kivezetni nagyon nehéz”, miközben a környezetre komoly terhet jelentenek, ugyanis nem ösztönzik az energiatakarékosságot.

A hódmezővásárhelyi polgármester ezért sokkal inkább az épületek szigetelését támogatná, sőt ha miniszterelnök lenne, ezt azonnal el is kezdené, ahogyan betétdíjat is bevezetne a műanyagpalackokra, ahogy arról az egy nappal korábbi vitán is beszélt. Márki-Zay az árbéli ösztönzők és esetleges jutalmak mellett büntetést is javasolt azokra az emberekre, akik például nem gyűjtik szelektíven a szemetet, vagy környezetszennyező módon, szeméttel, ruhával vagy műanyag eltüzelésével fűtenek.

„De miért használod a büntetés kifejezést?” - kérdezte Dobrev, hiszen szerinte nincs ember, aki választhatna aközött, hogy napelemmel fűt vagy szeméttel, és a szemetet választaná. Ehelyett a helyzet inkább az, hogy a legszegényebbek fűtenek a legkörnyezetszennyezőbben, őket büntetni pedig szívtelenség. „Nagyon rossz hírem van, Klára” – érkezett a válasz. Márki-Zay arról beszélt, ő Hódmezővásárhelyen is ismer embereket, akik egyáltalán nem rászorulók, mégis eltüzelik a szemetüket. Nem azért, mert nincs más választásuk, hanem mert senki nem szól nekik. Ezeknek az embereknek a polgármester szerint felvilágosítás kell, és adott esetben a büntetésük is indokolt.

Nem értettek egyet az atomenergiáról sem. Márki-Zay szerint Paks II. csak gazdasági katasztrófa, hiszen a Fidesz verseny nélkül adta az oroszoknak a bővítést, amivel eladósítják az országot. Dobrev viszont úgy vélte: környezetvédelmi katasztrófa is, mert nem jó helyre tervezik az erőművet, és a Duna hőmérsékletemelkedése is problémákat okozhat. 

Itt nézhetik meg a teljes vitát: