„Klubrádió
A lényeg

Újabb ingatlanoktól válna meg a fideszes vezetésű Belváros

13/10/2022 09:59

| Szerző: Klubrádió

Az összesen 11 címen található ingatlanok összesített, meghirdetett minimum ára valamivel több mint 4 milliárd forint.

Több mint 4 milliárd forint értékben adna el ingatlanvagyonából a belvárosi önkormányzat ugyanazzal a nagyon rövid időre, nagyon kis körben meghirdetett pályázási módszerrel, amellyel ebben a ciklusban már rengeteg irodától és üzlethelyiségtől megszabadultak – tudta meg a Telex.

Október 6-án nyújtotta be Belváros-Lipótváros önkormányzatának fideszes többsége azt a javaslatot, amelyben pályázati úton adnák el a kerület 32 ingatlanát. Az összesen 11 címen található ingatlanok összesített, meghirdetett minimum ára valamivel több mint 4 milliárd forint, ebből egyedül a Sas utca 20. alatti épület pincéje, földszintje, félemelete és első emelete 1,885 milliárdot ér.

A portál megemlíti, hogy a listán nagyon jó elhelyezkedésű címek is vannak, így többek között

  • a Városház utca 3–5.,
  • a Semmelweis utca 9.,
  • az Alkotmány utca 16.
  • és a Bajcsy-Zsilinszky út 48.

A javaslatot azóta meg is szavazta a képviselő-testület kormánypárti többsége, az ellenzék módosítóit pedig a korábbiakhoz híven leszavazták arról, hogy a pályázatot hirdessék meg nagyobb körben az interneten és a sajtóban is. Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros-frakció vezetője Karácsony Gergelynek levelet is írt az ügyben. Felhívta a főpolgármester figyelmét arra, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak elővásárlási joga van az ingatlanokra, potenciálisan tehát megakadályozhatná a korrupciógyanús ügyek végrehajtását.

A fideszes vezetésű Belváros gyakorlatáról több alkalommal a Klubrádió is beszámolt. Az V. kerületi önkormányzat szűk körben meghirdetve, baráti cégeknek adott ki ingatlanokat, majd az ide vonatkozó jogszabályoknak megfelelően egy év bérleti viszony után a bérlők kedvezménnyel vásárolhatták meg azokat. Karácsony Gergely főpolgármester még decemberben beszélt arról, hogy a főváosnak elővásárlási joga lenne az eladásra szánt ingatlanokra, de mivel későn értesülnek a pályázatról, nem is tudnak ajánlatot tenni.

Címlapi fotó: illusztráció, Semmelveis utca Forrás Youtube