„Klubrádió
A lényeg

Újabb 43 embernél igazoltak fertőzést itthon, 11-re nőtt a halottak száma

28/03/2020 12:18

| Szerző: Klubrádió/MTI

Megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs. Újabb 43 embernél igazoltak koronavírus-fertőzést itthon, ezzel 343-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon.

A tájékoztatás szerint egy krónikus betegségben szenvedő beteg meghalt, az elhunytak száma ezzel 11-re emelkedett. A legfrissebb adatok szerint tegnaphoz képest nem nőtt a gyógyultak száma, ők így továbbra is 34-en vannak. Eddig összesen 10303 mintavétel készült. Mától kéthetes, április 11-ig tartó kijárási korlátozás lép életbe az ország egész területén: csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából lehet elhagyni a lakóhelyeket, tartózkodási helyeket. A munkába járáshoz nem kell külön igazolás, a gyerekeket ki lehet vinni a levegőre és a kutyasétáltatást sem korlátozzák.

Schanda Tamás, az Innovációs, és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese a mai tájékoztatón közölte: a kijárási tilalom életbe lépése után látványosan csökkent a forgalom a főváros útjain. Elmondta, hogy a közösségi közlekedési járművek további ritkítását tervezik Magyarországon, ezért mindenkit arra kérnek, akinek halasztható teendője lenne, inkább egy későbbi alkalommal utazzon.

Az országos tiszti főorvos felszólítja a Magyarországon élő idős állampolgárokat, hogy maradjanak otthon. Müller Cecília arra kérte a veszélyeztetett korosztály tagjait, hogy az engedélyezett idősávban is csak abban az esetben látogassák az üzleteket, ha feltétlenül szükséges. A szakember arról is beszámolt, hogy már Magyarországon is van koronavírusos egészségügyi dolgozó. Pontos számot az országos tiszti főorvos nem közölt.