„Támogassa
A lényeg

Új miniszterelnöke lesz Norvégiának

14/09/2021 07:26

| Szerző: Klubrádió

Nyolc év után új miniszterelnöke lesz Norvégiának, a balközép nyerte a választásokat.

Gratulálok Jonas Gahr Storénak a kormányváltáshoz szükséges világos többségéhez – mondta Erna Solberg norvég miniszterelnök, a 60 éves politikus párttársai előtt tartott beszédében. Hozzátette, a választási kampány kemény volt, de jó. A kormányfő 2013 óta vezette az országot.

A 61 éves Jonas Gahr Store milliárdos, volt mezőgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy a balközép ellenzéki blokk nyerte meg a parlamenti helyek többségét, ezért készek koalíciós kormányt alakítani a Munkáspárt hagyományos partnereivel, a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal.

Választások Norvégiában
Oslo, 2021. szeptember 14. Az ellenzéki, szociáldemokrata Munkáspárt jelöltje, a 61 éves Jonas Gahr Store milliárdos, volt mezőgazdasági miniszter egy csokor vörös rózsát tart a kezében Oslóban 2021. szeptember 13-án, a parlamenti választások napjának estéjén. Az első eredmények alapján a Munkáspárt jelöltje megszerezte a kormányváltáshoz szükséges többségét. A jelenleg várható 88 parlamenti helyével akár abszolút többséget is szerezhet hagyományos partnereivel, a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal. MTI/AP/NTB/Heiko Junge
 
 

A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választáson leadott szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága nyomán az ellenzéki blokk mintegy száz mandátumot szerzett a 169 fős norvég parlamentben – írja a 24.hu.