„Klubrádió
A lényeg

Tusk szerint Orbán nyíltan orosz érdekeket képvisel

8/12/2023 21:50

| Szerző: Klubrádió

„Olyan kormánnyal van dolgunk, amelyik nyíltan orosz álláspontra váltott. Orbán Viktor ezt nem titkolja” - válaszolta Donald Tusk, a lengyel kormányfői poszt várományosa egy pénteki sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy képes lesz-e befolyásolni Orbán politikáját.

A lengyel TVN24 cikkét a 444 idézi, eszerint Tusk azt mondta, tesz egy próbát, de nem vár tőle sokat. „Legyünk őszinték. Orbánnak Moszkvával és Putyinnal szerves a kapcsolata, és nem hiszem, hogy én jelentősen meg tudnám változtatni a hozzáállását” – tette hozzá.

Megemlítette azt is, hogy szerinte Orbán blokkolja 800 millió euró kifizetését, amit az EU adna a lengyeleknek az Ukrajnának szállított fegyverekért. Annyit mondott még, hogy ha meggyőzni nem is tudja majd Orbánt, de az EU-n belül igyekszik majd tompítani a magyar miniszterelnök hozzáállásának a negatív következményeit.

Vagyis valóban az történhet, hogy a szoros szövetség helyett a háború miatt amúgy is megviselt lengyel-magyar viszony tovább romolhat az európai politikát vivő Tusk kormányra kerülésével.

(Kiemelt kép: Flickr.com)