„Klubrádió
A lényeg

Továbbra is veszélyes hulladék van az Illatos úton, a hivatal tagad

1/02/2023 18:03

| Szerző: Klubrádió

A lehető leghamarabb cselekedni kell, hiszen az embereket is veszélyezteti a szennyezés – állítja Simon Gergely, vegyianyag-szakértő.

2023. február 01. A lényeg - 23.02.01 Simon Gergely
01:30
00:00

"Hiába tagad a kormányhivatal, továbbra is jelentős szennyezést mutatnak a mérések az Illatos úton" – mondta a Greenpeace Magyarország munkatársa a Klubrádiónak. A Greenpeace a Ferencvárosi Önkormányzattal közösen tavaly év végén friss méréseket rendelt meg az Illatos úti telephely romos pincéjében lévő masszából, az azt borító folyadékból, illetve a pincéhez közel eső talajvíz figyelő kútból. Az eredményekből kiderült, hogy továbbra is rendkívül magas koncentrációban van jelen az évtizedek óta betiltott HCH rovarirtószer.

Simon Gergely, vegyianyag-szakértő közölte: felszólították a kormányhivatalt, hogy azonnal tüntessék el a veszélyes hulladékot. Majd kiderült, hogy méréseket végeztek, amiket a háborús helyzetre hivatkozva 90 napig nem adtak ki. Állításuk szerint azonban a mérések nem mutattak veszélyes hulladékot. A szakértő kiemelte, hogy a lehető leghamarabb cselekedni kell, hiszen az embereket is veszélyezteti a szennyezés.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az illatos úti vegyipari telepen feltárt pincében a becslések szerint 100 tonna súlyosan mérgező anyagra bukkantak.