„Klubrádió

Történelmi magyar kerékpáros siker

13/05/2021 18:37

| Szerző: Klubrádió

Valter Attila az élre állt a Giro d’Italia 6. szakasza után a mezőnyben. Ilyen sikerre még nem volt példa a magyar kerékpársport történelmében.

Az egyik legnagyobb hagyományú és presztizsű kerékpáros körverseny a Giro d’Italia, amit most egy magyar kerékpáros vezet. Valter Attila kedden már elnyerte a fehér trikót a versenyen, amit a legjobb fiatal – 25 év alatti – versenyzőnek adnak, összetettben pedig az ötödik helyre jött fel a 187 km-es szakasz után.

A francia Groupama-FDJ csapat magyar kerékpárosa szerdán egy pozíciót javított, a 177 km-es sprint etap során, amelyen az egyik legfőbb esélyes, a baszk Mikel Landa bukott, és ki is kellett szállnia sérülése miatt a versenyből. Valter a főmezőnnyel együtt érkezett a célba.

Csütörtökön az első komolyabb hegyi szakaszon 160 km-t kellett a versenyzőknek megtenniük, itt Valter 12. helyen ért be, ezzel pedig összetettben az élre állt. Olyan, hogy magyar kerékpáros vezesse valamelyik nagymúltú európai körversenyt - Tour de France, Vuelta, Giro d'Italia - még soha nem fordult elő korábban. Valtert nem sorolták az esélyesek közé, a 24 éves csömöri kerékpáros tavaly a 27. helyen végzett a Giron, most 11 másodperces előnnyel vezeti a mezőnyt.

Pénteken egy könnyebb szakasz következik, az újabb hegyi etapok szombaton kezdődnek.

 A Giro d'Italian egy másik magyar kerékpáros is versenyben van, Dina Márton a spanyol-olasz Eolo-Kometa csapat tagjaként a 87. helyen áll, 39 perc 22 másodperccel Valter mögött.