„Klubrádió
A lényeg

Többen szavaztak az érvénytelen tatai népszavazáson a luxusszálló ellen, mint a fideszes polgármesterre

2/08/2022 08:39

| Szerző: Klubrádió

Míg a Tatán tervezett luxusszálloda elleni népszavazás azért lett érvénytelen, mert a szükséges 10 281 szavazat helyett mindössze 8361-en szavaztak, 2019-ben az érvényes önkormányzati választáson 400-al többen vettek részt. A népszavazáson 7800-an utasították el a szálló építését, a fideszes polgármester, Michl József 5010 voksot kapott 2019-ben.

A törvény szerint eredményes népszavazáshoz 50 százaléknál magasabb részvétel szükséges, ez Tatán 10 281 urnához járulót jelentett volna, ám csak 8361-en nyilvánítottak véleményt. 8304-en adtak le érvényes voksot, az igenek, vagyis a szállodaépítést a kérdéseken keresztül közvetve elutasítók száma 7800 körül mozgott, nemmel átlagosan valamivel többen, mint félezren szavaztak - írja a Népszava.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a helyi népszavazást kezdeményezők azt szerették volna megakadályozni, hogy az Avalon-csoport szállodát építhessen a tatai Öreg-tó partján.

A vasárnapi eseményen három természetvédelmi, ám valójában a beruházáshoz kapcsolódó kérdésről dönthettek a helyiek, akiknek többsége azt szerette volna elérni, hogy:

  • Az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést az Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházással kapcsolatosan.
  • Ne épülhessen a szomszédos telekre út, a meglévőt ne engedjék kiszélesíteni.
  • Az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat (hész) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon.
  • A fideszes polgármester, Michl József 5010 voksot kapott a 2019-es önkormányzati választáson, amin a népszavazáshoz képest 400-zal többen vettek részt. Akkor kapott szavazatainál most 2800-zal többen utasították el az általa támogatott szállodaépítést.

Michl korábban még fellebbezést is benyújtott a népszavazási kérdésekkel szemben – írja összefoglalójában a 444.

„A polgármester láthatóan megdöbbent az eredményen, amely olyan egyértelmű, hogy a képviselő-testület kénytelen lesz figyelembe venni” – nyilatkozta a népszavazás kezdeményezője, aki azt is hozzátette, hogy a hotelprojekt mellett valamivel több, mint ötszázan álltak ki, ami tíz százaléka annak a szavazatszámnak, amivel Michlt megválasztották.