„Klubrádió
A lényeg

TB-támogatott lett az életmentő allergia-injekció

18/05/2022 15:05

| Szerző: Klubrádió

Még az év elején meghalt egy hétéves kisfiú, aki az iskolában kapott allergiás sokkot. Ha lett volna nála adrenalin autoinjektor, akkor talán elkerülhető lett volna a tragédia.

Az nlc.hu azt írja, megalakult a szülőket támogató Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület, amely a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társasággal (MAKIT) együttműködve elérte, hogy az életmentő injekciók TB-támogatottak legyenek.

Május 1-i hatállyal lépett hatályba, hogy allergológus, gyermektüdőgyógyász, tüdőgyógyász és szakorvosi javaslatukra háziorvos is 100%-os támogatással felírhatják az adrenalin öninjekciós szereket anafilaxia vagy súlyos szisztémás allergiás reakció után. 70%-ra, ha nem volt még ilyen súlyos.

Fotó: Facebook
 

Egy darab adrenalin-autoinjektor eddig 25-30 ezer forintba került, de kettő kellett belőle, szavatossága évente lejárt, támogatás híján 50 ezres forint kiadást jelentett az érintett szülőknek. Janklovics Natasa, már az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület képviselőjeként azt mondta, továbbra is sok a teendő, hogy a társadalom pontosan ismerje a probléma súlyát.

Becslések szerint 40 ezer autoinjektorra lenne szükség évente.