„Klubrádió
Reggeli gyors

Meghalt kisfiú: egy laikus nem tudja megítélni egy betegnél, hogy milyen reakció zajlik

21/01/2022 14:22

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A napokban meghalt egy hétéves kisfiú, aki az iskolában kapott allergiás sokkot. A Gyermekmenő Alapítvány igazgatója beszélt arról, hogy az iskoláknak fel kell-e készülniük, és ha igen, hogyan, egy ilyen súlyos allergiás reakcióra, és arról, hogy mit tehet a szülő, és még egy általános tévhitet is eloszlatott a Reggeli gyorsban.

2022. január 21. Reggeli gyors - részlet 22.01.21. Dr. Gesztes Éva
08:37
00:00
Kedden meghalt egy 7 éves kisfiú, aki az iskolában megtartott születésnapi tortázás után allergiás sokkot kapott. Vélhetően ételallergia következtében kialakult heves reakció okozhatta értelmetlen halálát, írta Déri Tibor, újpesti polgármester. Az eset után azonnal megindultak a találgatások, hogy hogyan lehetett volna segíteni. Dr. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója a Reggeli gyorsban azonban gyorsan eloszlatott egy általános tévhitet: a kálcium nem gyógyszere az allergiának, nincs hatása sem az enyhe, sem a súlyos formájára.

Bemutatták a mentődolgozók új munkaruháit
 
 MTI Fotó: Mónus Márton/Illusztráció
 
 

Az élettani részéről a szakember elmondta, hogy az allergia hisztaminfelszabadulással jár, ami a tüneteket okozza, és egy vagy több szervet is érinthet egyszerre. Az allergia enyhe formájára antihisztamin és szteroidkészítmények jók, nagyon súlyos, életveszélyes reakció esetén viszont kizárólag az adrenalin azonnali beadása tud segítséget nyújtani.

A kisfiúra egy iskolában tört rá az anafilaxiás sokk. Azzal kapcsolatban, hogy az iskola felkészülhet-e egy ilyen esetre, Gesztes Éva azt mondta, ilyen súlyos reakció csak nagyon ritkán fordul elő, és egy iskola, vagy bármilyen egy közintézmény nem tarthat egy teljes rohamkocsinyi felszerelést.

Szerinte azt sem várhatjuk el egy tanártól például, hogy orvosként funkcionáljon. Mivel az allergia sokféleképpen jelenhet meg: egy vagy több szervrendszert érinthet, és a kiütéses, elpirulós, lágyrészduzzanatos, orrfolyásos esetektől kezdve a hányáson, hasmenésen, keringésösszeomláson keresztül sok minden tünettel jelentkezhet, ezért egy laikus nem biztos, hogy meg tudja ítélni, egy nem ismert allergiás betegnél, hogy éppen milyen reakció zajlik nála.

Ezért a szakember inkább azt tanácsolja, hogy mentőket kell felhívni, és az utasításokat kell követni. "Abban az esetben tudjuk ezt az önadagoló készítményt használni, ha ismert allergiás betegről van szó, akinek van egy ilyen gyógyszere, amit mindig magával visz" – mondta.

Az allergiásokról vizsgálat során derülhet ki, hogy mit okoznak náluk az egyes anyagok, és ha valakiről kiderül, hogy súlyos allergiás beteg, annak felírnak egy receptköteles, önadagoló tollat, ami adrenalint tartalmaz, és megtanítják neki, hogyan lehet egy mozdulattal az izomba beadni. Ha nagyobb gyerekről, felnőttről van szó, ő magának is be tudja adni, de ha kisebb gyerek az allergiás, akkor a környezetét értesíteni kell róla, és felhatalmazni az ott lévőket, hogy bizonyos tüneteknél adják be ezt az injekciót. 

Egy súlyos anafilaxiás sokknál percek alatt alakul ki például a gége vizenyős duzzanata, ami fulladáshoz vezet, vagy vérnyomásesés, ami meg keringésleálláshoz vezet. Ilyen esetekben az adrenalin azonnal tud segíteni. Gesztes Éva azt is elmondta, hogy az allergia különböző formákban is jelentkezhet, van, hogy percek alatt megjelenik a tünet, de van, hogy a beteg csak órák múlva mutat tüneteket.

Hogy most mindenki azonnal elkezdje-e gyermekét allergiavizsgálatra vinni, arról Gesztes Éva azt mondta, ha semmilyen jel nem utal allergiára, akkor nem kell minden gyereket vizsgálatra vinni, de ha bármilyen tünet felmerült, ott mindenképpen vigyék el, és így meg lehet esetleg előzni a súlyos eseteket. Kétéves kor alatt vérvizsgálattal, afölött bőrtesztekből lehet kimutatni, hogy mire ad allergiás reakciót az illető szervezete, ha pedig súlyos reakciót vált ki belőle, akkor kap egy ilyen készítményt, és megtanítják, hogy hogyan kell használnia.

Kiderült, hogy maga az adrenalininjekció elég drága készítmény, és tb-támogatás sem jár utána, ezzel kapcsolatban az orvos megjegyezte, valóban drága, de mint mondta, ez nem az ő posztja, és szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő, hogy erre szükség legyen. 

A beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjó Gesztes Évával
2022. január 21., péntek 07.40
riporter: Pálinkás Szüts Róbert