„Köszönjük,
A lényeg

Tarr Béla tiszteletbeli Európai Filmdíjat kap

11/10/2023 14:30

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Filmdíjak átadóján Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró is díjat kap: az Európai Filmakadémia elnökének és vezetőségének tiszteletbeli díját kapja meg – írja a Hollywood Reporter nyomán a Telex.

„Az Európai Filmakadémia (EFA) ezzel a díjjal egy olyan kiemelkedő rendező és erős politikai hangú személyiség előtt kíván külön tisztelegni, akit nemcsak kollégái tisztelnek mélyen, hanem a közönség is ünnepel világszerte” – közölte az EFA szerdán. „Tarr Béla a hatodik filmes, aki megkapja ezt az elismerést – korábbi díjazottjai Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine, Andrzej Wajda és Costa-Gavras voltak”.

A magyar filmrendező 16 évesen kezdett el kísérletezni a filmkészítéssel, egyik legismertebb filmje a Sátántangó, Krasznahorkai László azonos című regényének 450 perces adaptációja, amely 1994-ben a Berlini Filmfesztivál Forum szekciójában szerepelt, és elnyerte a Caligari-díjat. „Jól példázza Tarr Béla egyedi stílusát is, filmjei a saját ritmusukat követik (…)” – emelte ki az EFA.

Tarr 2011-es, A torinói ló című filmje a Berlini Filmfesztiválon elnyerte a zsűri Ezüst Medve Nagydíját és a FIPRESCI-díjat, és jelölték az Európai Filmdíjra. Az említettek mellett a Kárhozat, a Werckmeister harmóniák és A londoni férfi rendezője 2003-ban kapott Kossuth-díjat.