„Klubrádió
A lényeg

Találkozók a Fidesz és az FTC székházában, befolyással üzérkedés a vád, Hadházy szerint Kubatovig ér az ügy

15/12/2021 14:47

| Szerző: Klubrádió

Több egyezetést tartottak a Fidesz Lendvay utcai székházában és az FTC központjában milliárdos nagyságrendű gazdasági ügyletekről vállalkozókkal, akik azt azt remélték, hogy ha komolyabb összeggel támogatják a Ferencvárost, számukra kedvező döntéseket hoznak felső szinteken – lényegében ezt állítja a Fővárosi Főügyészség, amely befolyással üzérkedéssel vádolja a vállalkozókat. Hadházy Ákos független képviselő közölt dokumentumokat az ügyről. A tárgyalás csütörtökön kezdődik.

A vádirat szerint Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató, -alelnök és FTC-elnök titkára, Kindlovits Máté legalább ötször fogadott vállalkozókat a Fidesz Lendvay utcai székházában és az Fradi-stadion egy irodájában. A vállalkozók azt remélték, hogy Kubatovon keresztül sikerült elintézni, hogy a Nemzeti Bank feloldja zárolt számlájukat, vagy állami megbízásokat kapjanak, például elnyerhetik szennyezett ipari területek rekultivációs feladatait vagy megrendelést kaphatnak elektronikus villanyóraleolvasó rendszerükre. A vádirat szerint a vállalkozók cserébe a Fradit gondolták anyagilag támogatni – írta Hadházy Ákos Facebook-oldalán. A független országgyűlési képviselő nyilvánosságra hozott több dokumentumot az ügy irataiból. Ezek alapján a Fővárosi Főügyészség, jelenleg is tartó bírósági eljárásban befolyással való üzérkedéssel vádolja M. Jánost és társait.

A találkozókat az FTC biztonsági emberei intézték, ezért a közvetítésért a vádirat szerint a vállalkozóktól pénzt kaptak. Az öt egyeztetésre 2014 májusa és 2015 nyara között került sor. A hivatalos verzió szerint az ötödik ilyen alkalom után Kubatov titkára feljelentést tett a közvetítők ellen befolyással üzérkedés miatt. Hadházy Ákos igencsak furcsállja, életszerűtlennek tartja, hogy Kindlovits az ötödik találkozóig nem jött rá, miért jönnek hozzá a Fidesz székházba vagy a Fradi-pályára mindenféle vállalkozók, a legkülönbözőbb üzleti ügyekben segítséget kérni.

Szerinte az ügyészség „elképesztő módon” kihagyta Kubatov titkárát az ügyből, pedig több információ utal arra, hogy ezt egyszerűen nem tehette volna meg, „hacsak nem Kubatovék kimentése volt eleve a cél” – fogalmazott a képviselő.

Hadházy azt is írja, hogy a hozzá beérkezett információk szerint az ügyészségi vádiratból fontos részletek maradtak ki. Kindlovits feljelentése szerinte azt követően következett, hogy a vállalkozók reklamálni kezdtek, amiért valaki más nyerte a közbeszerzést, háromszoros árral. Az ellenzéki politikus azt állítja, a vád fő bizonyítéka az egyik biztonsági ember, az exrendőr B. Imre által készített hangfelvétel. Csakhogy Hadházy szerint az elsőrendű vádlott azt vallotta, hogy őt és közvetítőtársait addig tartották fogva, amíg össze nem jött a megfelelő hanganyag, sőt a képviselő által nyilvánosságra hozott, a Nemzeti Nyomozó Irodának címzett vallomáskiegészítésében a közvetítő azt állítja, veréssel kényszerítette ki a fradis biztonsági csapat a Kindlovits szerepét tisztázó szavakat.

A tárgyalás csütörtökön kezdődik.

(via 24.hu)