„Klubrádió

SZTE: 750 millió takarításra közbeszerzés nélkül

7/04/2021 09:04

| Szerző: Klubrádió

Bár ilyen esetekben rendszerint tender kiírása szükséges, az alapítványi formába tartó Szegedi Tudományegyetem ehelyett az intézmény beszerzési részlegén dolgozó munkatársának cégét bízta meg a takarítással.

A Szegedi Tudományegyetem megspórolta a tendert, és helyette az év végén egy olyan céget bízott meg a takarítással, amelynek akkori tulajdonosa az egyetem közbeszerzési irodáján dolgozik. Az idén csaknem 750 millió forint bevételt jelentő munkához bőséges előleg is járt – írja a 24.hu.

- Január 1-jétől új cég végzi a takarítási feladatokat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) területén.
- Az alapítványi formába tartó SZTE a szolgáltatóváltásnál figyelemreméltó „megoldásokat” alkalmazott, kezdve azzal, hogy nem írt ki közbeszerzést az évi bruttó 700 millió forintot meghaladó értékű munkára. Az egyetemtől nem kaptunk választ a miértre, a Transparency Magyarország szakértője szerint szükség lett volna tenderre.
- A frissen megbízott vállalkozás korábbi (a szerződéskötéskor is aktív) tulajdonosa ráadásul az egyetem munkatársa, az intézmény beszerzési részlegén dolgozik.
- Kívülről úgy tűnik, mintha az előző takarító céget az egyetem véreztette volna ki, hiszen évek óta veszteséges volt. Az új cég viszont az eddigi összeg többszöröséért dolgozhat.
- Az egyetem titkolja a szerződés kényesebb részleteit, noha közpénzről van szó.

Tavaly decemberben a Szegedi Tudományegyetem egyik vezetőjével tartott megbeszélést az intézményt évek óta takarító cég tulajdonosa. Úgy tudjuk, a Master Clean Plus Kft. részéről az hangzott el, hogy a 2018-ban 8,98 forintra növelt négyzetméterárat jó lenne megemelni, mivel ilyen összegnél a hatalmas, sok épületből álló egyetemi tömb tisztán tartása nem rentábilis.

Az egyetem vezetősége a takarítások számának csökkentésével igyekezett spórolni, aminek eredményeképp a takarítással megbízott cég, a Master Clean Plus Kft. két egymást követő évben 2018-ban és 2019-ben is veszteséges volt. Így mintegy 70 millió forint veszteséget termelt.

Az SZTE alapkőletételi ünnepsége és új épületének bemut
Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Az SZTE különböző helyszíneit 2021 elejétől a Clean Star Comlpex Kft. takarítja – írja a portál, hozzátéve, hogy hiába keresték a megbízás részleteit Közbeszerzési Értesítőben: nem írtak ki tendert.

A 24.hu azonban megszerezte az egyetem és a takarító cég közötti szerződést, amelyből kiderül, hogy a cég havi nettó 49 millió, bruttó 62,23 millió forintért takarít az SZTE-n. Ez a Master Clean Plus Kft. 2019-es nettó 14,5 milliójának a jó háromszorosa.

Fontos körülmény, hogy a szerződést december 30-án írták alá, ekkor ugyanis az Opten céginformációs adatai szerint Varga Róbert mellett még volt egy másik tulajdonosa is a Clean Star Comlpex Kft-nek: Fülöpné Zimacsek Anikó. Ő az SZTE Beszerzési Igazgatóságának Közbeszerzési Irodáján dolgozik, ügyvivő szakértőként. Ez az egyetem munkatársainak felsorolásánál is látszik.