„Klubrádió
A lényeg

Szivárványszínűre festette a magyar Parlamentet közleményében a Fidesz volt EP-frakciója

7/07/2021 20:05

| Szerző: Klubrádió

Két napirendi pontot tűztek ki az EP plenáris ülésén, mind a kettő szorosan kötődött Magyarországhoz. A homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény és a helyreállítási alap, melynek tervét a EB visszadobta. Az EP nagy része már nem is Orbán Viktorral, hanem a magyar kormánnyal szemben tehetetlennek tűnő Európai Bizottsággal és a tagállamok tanácsával elégedetlenkedik, és a források megvonását sürgetik.

Az Európai Parlament hétfőtől csütörtökig tartó plenáris ülésének legfontosabb napja általában a szerda délelőtti vita szokott lenni – itt tárgyalják a legjelentősebb témákat – írja a hvg.hu. Most két napirendi pontot tűztek ki, mind a kettő szorosan kötődött Magyarországhoz.

A Fidesz parlamenti delegációja felháborodott nyilatkozattal kezdte a napot. Ennek az volt az oka, hogy a Magyarországgal kapcsolatos vitához a Fidesz volt pártcsoportja, az Európai Néppárt EP-frakciója közleményt hozott nyilvánosságra, amelyhez a magyar Országgyűlés szivárványszínű képét használták illusztrációként. A fideszes delegáció a nyilatkozat tartalmával nem is nagyon törődött, de felháborítónak tartják az ízléstelen provokációt és "tiltakoznak a magyar államiság és a nemzeti függetlenségünk minden magyar ember szívének egyformán kedves szimbólumának méltatlan megcsúfolása ellen! Több tiszteletet a magyaroknak!"

Az első napirendi pont keretében az Európai Tanács június 24-25-i csúcstalálkozójáról szóló vitában a legtöbb felszólaló bírálta a nemrég elfogadott magyar törvényt, amely megtiltja az LMBTQI-tartalmak megjelenítését a kiskorúaknak szánt anyagokban. Több képviselő felszólította a Tanácsot és a Bizottságot, hogy lépjenek előre a jelenleg is zajló, 7. cikk szerinti eljárásban és teljeskörűen alkalmazzák az új költségvetési feltételrendszert.

Egyes felszólalók a demokráciára, a jogállamiságra és a médiaszabadságra más országokban leselkedő veszélyre figyelmeztettek, míg mások védelmükbe vették a magyar jogalkotást, és tiszteletet követeltek a nemzeti hatóságok által hozott döntések iránt.

Az Európai Parlament egy állásfoglalást fogad majd egy Magyarországgal kapcsolatban. A tervezet szerint ebben az szerepel, hogy mindaddig ne kapjon a magyar kormány uniós forrásokat, amíg nem garantálják, hogy mindenkinek tiszteletben tartják és megvédik emberi jogait. A vitában erre már reagált is a Néppártban maradó, KDNP-s Hölvényi György, aki azt mondta: "Ha a törvény támadná a homoszexuálisok jogait, elsőként lépnék fel ellene."

A vita végén Vera Jourová cáfolta azokat a híreket, miszerint az Európai Bizottság felfüggesztette volna a magyar helyreállítási terv vizsgálatát, és emlékeztetett arra, hogy a tervekről a tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanács jogosult döntést hozni.