„Klubrádió
A lényeg

Szivárványos logóval magyarázkodik az UEFA a müncheni balhé miatt

23/06/2021 15:35

| Szerző: Klubrádió

Az UEFA szerint sokan félreértelmezték a müncheni aréna kivilágításával kapcsolatos döntésüket, ami mögé sokan politikai motivációt képzeltek. Szerintük pont ellenkezőleg, a müncheni polgármester kérése volt önmagában politikai indíttatású, hiszen éppen a magyar válogatott németek elleni meccsére időzítették volna. Mindezt szivárványos logóval tette közzé az Európai Labdarúgó-szövetség.

A német-magyar futball Európa-bajnoki mérkőzés előtt nemcsak a sport osztja meg a két ország lakosságát, hanem a Magyarországon a homoszexuálisokat pedofilokkal összemosó törvény elleni tiltakozás is, aminek része lett volna, hogy szivárvány színűre világítanák ki a müncheni Allianz Arénát. Ezt azonban az UEFA nem engedte.

Az európai szövetség közösségi médiás felületein szivárványosra cserélték a szervezet logóját. Ehhez mellékeltek egy magyarázkodásnak ható szöveget is, ami azzal kezdődik, hogy az UEFA tiszteli és büszkén viseli a szivárványt. Mint írták, ez a szimbólum alapértékeiket jeleníti meg, egyezik azzal, amiben hisznek, egy igazságosabb és egyenlőbb társadalomban, amely mindenkivel toleráns, tekintet nélkül a hátterére, hitére és társadalmi nemére.

Úgy folytatták: szerintük sokan félreértelmezték és politikainak nevezték a döntésüket, amellyel elutasították München városának kérését a stadion szivárványszínű kivilágítására. Úgy látják, ennek az ellenkezője a helyzet, a kérés maga volt politikai, összekapcsolva a magyar válogatott Németország elleni meccsével.

A szivárvány tehát nem politikai szimbólum, hanem elköteleződésüket mutatja egy sokszínűbb és befogadóbb társadalom mellett - olvasható a közleményben.

A 444 megjegyzi: az UEFA legutóbb amiatt is vizsgálatot indított, hogy a németek kapusa, Manuel Neuer szivárványos karszalaggal lépett pályára a franciák és a portugálok ellen. Vasárnap állapították meg, hogy ez a sokszínűség jele volt, ezért leállították a vizsgálatot.