„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Trump idején volt a legjobb a viszony Amerikával

24/09/2022 09:43

| Szerző: Klubrádió

Donald Trump korábbi amerikai elnök idején volt a legjobb a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai Fox News Digital hírportálnak adott interjújában.

Interjút adott Szijjártó Péter a többek között Tucker Carlsonnal felálló, a trumpista amerikai republikánusok körében közkedvelt Fox Newsnak. A külgazdasági és külügyminiszter nem meglepő módon arról beszélt: a szankciók jobban sújtják Európát, mint Oroszországot, és energiakrízishez vezettek mind árak, mind mennyiség tekintetében. Alternatívát nem kínált – írja a hvg.hu.

Ezután a környezetvédelemről kérdezték, ahol elbüszkélkedett azzal, hogy Európában elsőként ratifikáltuk a párizsi klímaegyezményt – azt, amelyből Trump elnöksége alatt kilépett Amerika. Hozzátette, nukleáris és megújuló energiákba is fektetünk, valamint annak ellenére tudtuk növelni a GDP-nket, hogy csökkent a károsanyag-kibocsátásunk.

Az amerikai-magyar kapcsolatokról azt mondta: az adminisztrációtól függetlenül törekszik a magyar kormány a jó viszonyra, és ugyan nem akarnak beleszólni, de nyilván örülnének, ha nem demokrata elnök lenne a Fehér Házban. A külügyminiszter szerint

Trump elnöksége alatt voltak a legjobbak az amerikai-magyar kapcsolatok, ezt pedig háromszor el is mondta.

Szijjártót kérdezték az EU-pénzek veszélybe kerüléséről is. A miniszter szerint mások az elképzelések a demokráciáról Brüsszelben, mint Magyarországon. Elmondta, hogy a Fidesz a népakarat nevében kormányoz, és a választók a programjuk helyett a tapasztalatukra szavaztak, valamint fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy szabad választásokon döntöttek így az emberek. Szerinte Brüsszelben csak akkor tartanak valamit demokráciának, ha liberálisok vezetik (az EP legnagyobb tömörülését a jobboldali-konzervatív Néppárt adja, amelyből a Fidesz kiszorult – fűzi hozzá a cikk szerkesztője), a Fideszt pedig utálják, és ezért igazságtalanul megfosztják Magyarországot a neki járó pénzektől.