„Klubrádió

Szijjártó Péter: Mi soha nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára

4/05/2021 13:25

| Szerző: Klubrádió

A külügyminiszter ellátogatott a Pfizer Magyarországi képviseletére, hogy "nagyrabecsülésünket és köszönetünket" kifejezze a Pfizer valamennyi magyarországi munkatársának. 

Szijjártó Péter külügyminiszter a Pfizer/BioNTech magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatójával, dr. Vereckei Péterrel együtt sajtótájékoztatót tartott, miután a politikus meglátogatta a cég magyar központját.

Szijjártó szerint „a Pfizerrel kötött szerződésünk összesen 10,8 millió oltóanyagról szól”, amiből 2,8 millió már megérkezett. A második negyedév során további 4,6 millió vakcina érkezik, Vereckei hozzátette, hogy ebből májusban 1,3 millió, júniusban pedig további 2,2 millió adag érkezik.

 
Dr. Vereckei Péter és Szijjártó Péter Fotó: Facebook/Borsos Matyas
 

„Ma az országban – pillanatnyilag legalábbis – a legtöbb oltóanyag éppen a Pfizertől érkezett. Ezeknek a szállításoknak, valamint annak köszönhetően, hogy mi soha nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára, és a szélrózsa keleti és nyugati irányából is vásároltunk, elmondhatjuk, hogy Magyarországon fordul át először az oltóanyagok piaca keresleti piacból kínálati piacba, vagyis mi érjük el Európában először azt az állapotot, hogy van elég oltóanyag minden olyan ember beoltására, aki kéri az oltást. Ha a Pfizer nem szállított volna 2,8 millió vakcinát, biztosan nem lennénk ennél a helyzetnél” – idézte Szijjártó Pétert a 444.hu, ami emlékeztetett, hogy egy hete a magyar kormány egy összesítő táblázattal próbálta bizonyítani, hogy a keleti vakcinák jobbak a Pfizernél.

A táblázatról lényeges információkat hagytak le, erre jutott Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus, illetve Kemenesi Gábor virológus is, aki azt írta, a kormány táblázata szakmai szemmel nem értelmezhető.

(Forrás: 444.hu)