„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó közölte, nem foglalkozik az orosz hekkertámadás veszélyeit részletező levéllel

28/05/2024 21:47

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden sem válaszolt érdemben újságírók  kérdéseire, amikor a minisztériumát ért orosz hekkertámadásról kérdezték. 

Közölte, hogy nem foglalkozik az orosz támadás veszélyeit részletező levéllel, amelyet a nemzetbiztonsági szakszolgálat akkori főigazgatója írt és amelynek hitelességét a titkosszolgálati vezetők sem vonták kétségbe a nemzetbiztonsági bizottság korábbi ülésén.

Szijjártó azt mondta, nem látta a levelet, és „nem is különösebben érdekli”, mit tartalmaz, de ha a sajtóhoz nem a feladótól vagy a címzettől jutott el, akkor bűncselekmény történt. Azután kijelentette – és ezt a kérdezz-felelek során többször is megtette –: ha akár informatikai vagy más eszközük ellen bárki támadást indított, megtették a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy „megvédjük magunkat, megvédjük a szuverenitásunkat, megvédjük az országot”.

A miniszter szerint „nagyon sok beavatkozási kísérlet van az informatikai rendszereinkbe, szerintem a külügyminisztériuméba is”, de a felelősök mindig megvédik azokat, kijavítják a hibákat.

„Én úgy tudom, hogy olyan információ, ami a szuverenitásunkat, a működőképességünket veszélyeztette volna, nem került idegen kezekbe. Abból a szempontból lényegtelen, hogy mi került ki (…). Engem semmilyen külpolitikai döntéshozatalban, sem Oroszországgal, sem bárki mással kapcsolatban semmilyen mértékben és módon nem befolyásol az, hogy bárki bármilyen módon támadást indít az informatikai rendszerünkkel szemben” – közölte.