„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó épp most adott át oklevelet hírszerzőknek

21/07/2021 19:53

| Szerző: Klubrádió

„Átadtuk az új Hírszerző Akadémiánk első végzőseinek okleveleit” – jelentette be szerdán Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „Lesz dolga az újonnan végzett hírszerző kollégáknak” – írta. Eközben hétfőre összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot a jobbikos elnök a megfigyelési botrány miatt.

„Különös kihívások állnak előttünk: a járvány újabb hulláma, migráció, új világgazdasági korszak és folyamatos beavatkozási kísérletek. Lesz dolga az újonnan végzett hírszerző kollégáknak” – írta Szijjártó Péter.

A hírszerzők ünnepségéről a miniszter posztjában láthatnak képeket:

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. Az összesen 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.

Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke – ahogy azt már a megfigyelési ügy kipattanásának napján, vasárnap is jelezte előre –, szerdán összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot hétfő délelőttre, és meghívta az ülésre Pintér Sándor belügyminisztert is. A fideszes képviselőkön múlik, hogy a bizottságban kérdezhetik-e Pintért.

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)