„Támogassa
A lényeg

Szeviép-ügy: egy vádlottat megbüntettek, egyet felmentettek

20/02/2023 18:32

| Szerző: Klubrádió

A Debreceni Törvényszék másodfokon 2,5 millió forintra büntette a Szeviép-ügy másodrendű vádlottját, míg egy harmadrendű vádlottat felmentette a csődbűncselekmény elkövetésének vádja alól. Ezzel lényegesen enyhítették az első fokú ítéletet.

Csődbűncselekmény elkövetése miatt a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék 2,5 millió forintra büntette a Szeviép-ügy másodrendű vádlottját, míg egy harmadrendű vádlottat felmentette a csődbűncselekmény elkövetésének vádja alól – írja 444.

Az ügy előzménye, hogy a Szegedi Járásbíróság első fokon csődbűncselekményben mondta ki bűnösnek az út- és magasépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével foglalkozó, felszámolás alatt álló Szeviép Zrt. egykori vezetőit, és ezért őket 6, illetve 5 év 2 hónap szabadságvesztéssel sújtotta.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az üggyel összefüggésbe hozta a kormánypárti sajtó előbb kapcsolatot vélt felfedezni az ügyben eljáró bírák és a a szegedi önkormányzat között 2019-ben, majd a kabinet az Országos Bírósági Hivatalhoz fordult, amely jelentést kért a Szegedi Törvényszék elnökétől, és vizsgálatra utasított. Botka László szegedi polgármester a helyi közgyűlésen is előkerülő téma kapcsán jegyezte meg, hogy a legsötétebb diktatúrát idézi a bíróságok elleni lerohanás.

Lázár János magánvádlóként kezdeményezett eljárást Márki-Zay Péterrel szemben, mert a polgármester 2018 decemberében két építőipari cég, a Szeviép és a K-Art ügyében korrupcióval, bűncselekmény elkövetésével hozta őt összefüggésbe. Az ügyben jogerősen elítélték Márki-Zayt.