„Klubrádió

Szél Bernadett feljelenti a kormányt rémhírterjesztés miatt

26/04/2021 12:23

Teljesen alkalmatlan a vakcinák közti összehasonlításra a kormány vasárnap közzétett táblázata, amely arra utal, hogy a keleti vakcinák hatékonyabbak lennének, mint a német-amerikai Pfizer/BioNTech oltóanyaga – véli Szél Bernadett független parlamenti képviselő. Az ellenzéki politikus szerint a kormány rémhírterjesztést valósít meg, ezért bíróságra viszi az ügyet.

"Feljelentem a kormányt rémhírterjesztés miatt. A kormány a propagandához igazította az oltások hatékonyságra vonatkozó adatokat, ez pedig alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa" – írta Szél Benadett ellenzéki politikus a Facebook-oldalán. A független képviselő szerint az egyes vakcinatípusok hatékonyságát fontos lenne tudományos igényességgel bemutatni, a kormány azonban egy teljesen félrevezető táblázatból vonta le és tette közzé azt a következtetést, hogy „a Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után többen betegedtek meg, és kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után”.

A kormány vasárnap egy olyan táblázattal igyekezett bizonygatni, hogy a keleti vakcinák hatékonyabbak, amikből alapvető információk hiányoztak. Az adatsorra – amint a 444.hu is beszámolt róla – Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus is azt mondta, hogy félrevezető