„Klubrádió
A lényeg

Százmillió eurót ad az EU az ukrán menekültek ellátására hét tagállamnak

1/11/2022 05:00

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság további 100 millió eurót bocsát az ukrajnai menekülteket befogadó hét uniós tagország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Bulgária, Észtország, Lettország és Litvánia számára (Magyarország tehát nincs a támogatottak között).

Az Európai Unió április 9-én határozott arról, hogy legfeljebb 400 millió eurót biztosít az Ukrajnából érkező menekültek támogatására, az orosz-ukrán háború okozta menekülthullám által leginkább érintett tagállamoknak. Az első, 248 millió eurós részletet májusban juttatták az ukrajnai háború öt frontországa, Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia és Csehország számára.

Ehhez hozzátehetjük, hogy az adatok alapján nem véletlenül maradtunk ki ebből a támogatási körből. Az ENSZ adatai szerint 4,4 millió Ukrajnából érkezett menekült regisztrált valamilyen átmeneti védelmi rendszerben az EU területén. Ebből, ha most csak a visegrádi országokat nézzük, Lengyelország 1,46 millió, Csehország 452 ezer, az ötmilliós Szlovákia 99 ezer, míg Magyarország 31 ezer menekültnek adott védelmet jelentő státuszt – hívja fel a figyelmet a 444.

A hétfőn megítélt újabb támogatási összeg révén az érintett tagállamok továbbra is segítséget nyújthatnak az ukrajnai menekülteknek, például élelmet és szállítást biztosíthatnak számukra. A közleményben kiemelték: mivel a civil szervezetek és a helyi, valamint regionális hatóságok kulcsszerepet játszanak a segítségnyújtásban az ukrajnai menekülteknek, a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az uniós finanszírozásból az érintett szervezetek és hatóságok is részesüljenek.

Közölték továbbá, az Európai Bizottság a megítélt összeget a menekültek befogadása és megsegítése terén elért eredmények, nem pedig a tényleges költségek alapján fogja felszabadítani. A teljes 400 millió eurós támogatási keret fennmaradó 52 millió eurós összegét később, az esetlegesen felvetődő sürgősségi igények kielégítésére fordítják majd, például szállások kialakítására, pszichológiai segítségnyújtásra az Ukrajnából menekültek számára – tették hozzá az MTI szerint.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Szergej Gric)