„1%
A lényeg

Szakszervezetek tiltakoznak a megfigyelések ellen

7/05/2021 10:22

| Szerző: Klubrádió

A szociális terület szakszervezetei közösen követelik a megbízhatósági vizsgálat lehetőségét biztosító törvény módosítását, olvasható az érdekképviseletek közleményében.

Hét, a szociális és gyermekvédelmi területen működő szakszervezet - a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete - közösen kezdeményezi a rendőrségi törvény módosítását.

Az idén január 1-jén életbe lépett törvény a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott intézmények dolgozóival szemben is lefolytatható, eredetileg a korrupció elleni harc eszközeként bevezetett megbízhatósági vizsgálatot is magában foglalja.

A szakszervezetek szerint felháborító, hogy a törvényt mérlegelés nélkül kiterjesztették mintegy húszezer szociális és gyermekvédelmi dolgozóra, holott az ő munkájuk során nem kerülhetnek korrupciós helyzetbe.

"Az intézkedés nem tesz különbséget a dolgozók között státuszuk vagy munkakörük alapján, így rendkívül aránytalan, és minden ésszerű indokot nélkülöz, hogy velük szemben súlyosan jogkorlátozó intézkedéseket helyeznek kilátásba. A szakszervezetek felszólítják a Kormányt, hogy a védett állomány személyi körét a törvényben megfelelő körültekintéssel határozza meg, és a dolgozók széles körét érintő jogszabálytervezetek előkészítésébe a szakszervezeteket vonja be".

Forrás: Országos Sajtószolgálat