„Klubrádió
A lényeg

Szakcsi Lakatos: Csak viccből játszottam Orbánéknak a Fidesz kampánydalát

24/01/2022 21:06

Nem kampányolni akart a városligeti Zene Háza megnyitóján a Piros volt a paradicsom, nem sárga eljátszásával – mondta Szakcsi Lakatos Béla a Józsefváros Újságnak. A Kossuth-díjas dzsesszzongorista, aki nem gondolja komolyan vehetőnek az akcióját, azért arra is egyértelműen utalt, hogy a Fideszhez húz. Korábban arról beszélt, ki akar maradni a kampányból, ezért az ellenzéki vezetésű VIII. kerülettől a Józsefváros Díszpolgár címet sem fogadta el.

Ellentmondásos nyilatkozatot adott Szakcsi-Lakatos Béla zongoraművész azután, hogy a Magyar Zene Háza megnyitóján, a magyar kultúra napján rövid részletet játszott a Fidesz idei kampánydalává tett Piros volt a paradicsom, nem sárga kezdetű nótából.

A múlt szombati városligeti fellépését záró akkordokról a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas jazz-zongorista a Józsefváros Újságnak azt mondta: „Én hallottam már erről, hogy használják, de nem azért játszottam le, egyszerűen csak eszembe jutott, egy vicc volt.” Tehát nem azért adta elő a nóta dallamát, mert ez a Fidesz kampánydala, mert ha így akart volna tenni, akkor csinálta volna a dalból egy nagy zongoraparfrázist – fogalmazott Szakcsi.

Átadták a Magyar Zene Házát
 
 Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a Liget Budapest projekt keretében felépült Magyar Zene Háza megnyitóján 2022. január 22-én. Az épületet tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után a magyar kultúra napján adták át. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

A magyar kultúra napján tartott eseményen a közönség soraiban ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, párttársa, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter is. A zongoraművészt megkereső lap szerint azonban Szakcsi azt hitte, hogy csupán egy új kulturális intézmény ünnepélyes megnyitóján vesz részt, azt, hogy a magyar kultúra napja is az apropók között szerepel, magától Orbán Viktortól tudta meg, akivel a fellépése után pár percet beszélt.

Szakcsi szerint az volt a hiba, az egész ügy elindítója, hogy a sajtósuk felrakta a felvételt Orbán Facebook-oldalára, „Azért volt hiba, mert aztán ilyen reakciók érkeztek,

a fiaim mondták, hogy milyen csúnya kommenteket írtak, főleg cigányoktól jöttek csúnya reakciók.”

Ingyenes lemezbemutatót tart a Mandoki Soulmates Budapesten
 
 Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a Mandoki Soulmates zenekari próbáján a budapesti Bem Klubban 2021. augusztus 16-án. Ingyenes lemezbemutató koncertet adott a Mandoki Soulmates augusztus 21-én a budapesti Szent István-bazilikánál. A Németországban élő zenész-producer, Leslie Mandoki új albumát Bartók Béla zenei öröksége ihlette. MTI/Balogh Zoltán
 
 

Bár elmondása szerint nem a Fidesznek akart kampányolni, Szakcsi megjegyezte: „én már 79 vagyok, nemsokára meghalok, miért nem lehet az, hogy én jobban húzok a Fideszhez?”

Szakcsi kampánydalos előadása azért is vált érdekessé, mert tavaly ősszel arról beszélt, szeretne kimaradni a politikai kampányból. Tavaly a „rendkívül kiélezett” politikai helyzetre hivatkozva nem vette át a nem fideszes vezetésű VIII. kerülettől a Józsefváros Díszpolgára címet.