„Köszönjük
A lényeg

Stummer János: Varga Judit hazudott az EP-delegációnak

30/11/2021 17:24

| Szerző: Klubrádió

A tegnap nyilvánosságra került LIBE-jelentés alapján Varga Judit hazudott a szeptemberben hazánkba látogató EP-delegációnak, amikor azt állította, hogy "Magyarországon ellenzéki vezetéssel parlamenti vizsgálat folyik a Pegazus-ügyben" – írja Stummer János, a Jobbik képviselője a Facebookon.

"Varga Judit félrevezette a delegációt, hiszen épp a Fidesz képviselői szabotálták már el két alkalommal is a vizsgálóbizottság felállítását. Ezért levélben fordulok az EP elnökéhez, hogy a valós helyzetről tájékoztassam" – írja a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke.

A levél:

"Tisztelt David-Maria Sassoli Elnök úr!

Az Önök tényfeltáró delegációja még 2021. szeptember 29. és október 1. között járt Magyarországon, amelynek során Önöknek annak felmérése volt a céljuk, hogy Magyarországon milyen mértékben érvényesül a sajtó és a tudományos élet szabadsága, a kisebbségek jogai és a szélesebb jogállami környezet.

A delegáció munkájáról készült írásos beszámoló néhány nappal ezelőtt jelent meg, amely szerint ezen a három napos látogatáson több alkalommal felmerült a Pegasus-szoftver magyarországi alkalmazása is.

A Magyar Országgyűlés általam vezetett Nemzetbiztonsági bizottsága a hatályos magyar törvények alapján látja el a magyar titkosszolgálatok működésének parlamenti felügyeletét. A bizottság elnökeként számomra különösen fontos hazám szuverenitása, integritása és jogállami kereteinek sérthetetlensége.

Éppen ezért töltött el aggodalommal, amikor az Önök jelentésében azt olvastam, hogy Varga Judit igazságügy-miniszter azt a tájékoztatást adta a delegációnak a Pegazus-üggyel összefüggésben, hogy azzal kapcsolatban „ellenzéki vezetéssel parlamenti vizsgálat folyik” Magyarországon.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Nemzetbiztonsági bizottságban többségben lévő kormánypárti képviselők először 2021. szeptember 20-án, másodszor 2021. október 18-án szavazták le azt az indítványomat, hogy ebben az ügyben a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény vonatkozó rendelkezései alapján úgy nevezett ténymegállapító vizsgálat indulhasson.

Amennyiben Varga Judit pártjának képviselői ezen kezdeményezésemet bármelyik alkalommal megszavazták volna, úgy a vizsgálóbizottság tagjai a ténymegállapító vizsgálattal összefüggő irattal, adattal vagy egyéb információval rendelkező személyt, szervet vagy szervezetet közreműködésre kötelezhette volna.

Ilyen lehetőségünk a kormánypárti képviselők destrukciója miatt nem volt és továbbra sincs, így pedig ebben az ügyben nincs lehetőségünk érdemi vizsgálatot folytatni. Tehát ha miniszter asszony Önöknek valóban azt mondta, ami a jelentésben szerepel, vagyis hogy vizsgálóbizottság vizsgálódik a Pegasus-ügyben, úgy Önöket félrevezették.

Stummer János a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke"