„Köszönjük,
A lényeg

Simán leszavazták a Fidesz-barát elnökjelöltet az MTA egyik bizottságában

3/12/2023 08:20

| Szerző: Klubrádió

A héten Tóth Tibort választották meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottság elnökévé a Magyar Élet- és Agrártudományi Egyetem (MATE) rektorával, Gyuricza Csabával szemben – írta a Telex.

A szakmában sokan úgy élik meg, hogy a tudomány szinte minden szegletébe betüremkedő erőpolitika helyett

itt még a demokrácia döntött, és csak a tudományos teljesítmény került mérlegre.

Az ambiciózus rektor, Gyuricza Csaba régóta közel áll az Orbán-kormányhoz, nagyon szép ívű karriert futott be 2011 óta. 2020 augusztusában a kormány által közérdekű vagyonkezelői alapítványba terelt egyetemi konglomerátum, a MATE rektora lett.

 
A Magyar Tudományos Akadémia
 
 

Tóth jelölését először többen próbálták megfúrni, arra hivatkozva, hogy olyan tudományterületről érkezett, amellyel nem töltheti be az elnöki pozíciót, de ilyen szabálya nincs az Akadémiának, így végül megtették elnökjelöltnek. A csütörtöktől hétfőig tartó, online, titkos szavazáson 32-en vehettek részt, és végül

Tóth Tibor nagyarányú győzelmét hozta.

„Ez egy nagyon erős kiállás volt. A tudományos demokrácia döntött, ahol nem a hatalmi pozíció vagy a buldózerszerű működés számít. A két jelölt között a tudományos teljesítmény döntött, Gyuricza tudományos munkássága nagyon halvány. Talán neki is ez volt az első ilyen megmérettetése, ahol ez számított” – mondta a lapnak egy névtelenséget kérő forrása.