„Támogassa
A lényeg

Semjén mélységesen ellenezné a békemenetet, de a pápát többször gyalázó Bayer Zsoltot nem tagadja meg

25/04/2023 14:49

| Szerző: Klubrádió

Összeült az "Őszentsége Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs", kérdezni is lehetett. Semjén Zsolt nem tagadja meg a pápát korábban demens vénembernek nevező Bayer Zsolt barátját, a békemenettel nem ért egyet, de a kordonbontókat is "szeretettel várja" a szentmisére, csak ne hozzanak pártzászlókat.

Készen állunk és alázattal várjuk a pápát, mondta az „Őszentsége Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs” sajtótájékoztatóján (amelyről a 444.hu számolt be) Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár. A szervezés állami feladat, de mindenben a magyar katolikus egyház és a vatikáni nagykövetség, a nunciatúra útmutatását követik, a programokban és a technikai részletekben egyaránt. Két hónapunk volt ennek a három napnak a megszervezésére, és most is több százan dolgoznak a helyszínek kialakításán – tette hozzá.

Semjén Zsolt azt emelte ki, hogy Ferenc pápa apostoli látogatásra jön, a katolikus egyház fejeként és egyben államfőként. De azért alapvetően lelki természetű látogatás ez, fejtegette a miniszterelnök-helyettes, aki szerint mi (itt valószínűleg a magyarokra gondolt) politikai beállítottságtól függetlenül tiszteljük a pápát, úgyhogy ez az alkalom teljen az Isten békéje jegyében. Nevetve tette hozzá, írják a cikkben, hogy ő maga is törekszik arra, hogy szelídebb legyen a politikai harcokban ebben a pár napban.

A 444 rákérdezett arra, hogy milyen a kormánypártok viszonya Ferenc pápával, annak tükrében, amiket a kormánypárt fő véleményvezére, Bayer Zsolt mondott róla. A Fidesz-alapító korábban többször is arról értekezett, hogy a pápa vagy egy „demens vénember” vagy „gazember”, most pedig már békemenetet is szervezne a látogatására, bár ezt utóbb tagadta. (Bayer egyébként 2017-ben a miskolci tévében „migráns hátterűnek”, „argentin libsinek” és „derék liberális, genderben hívő marhának” is nevezte a katolikus egyházfőt.)

Semjén azt válaszolta, hogy „a barátaimat soha nem tagadom meg, és Bayer Zsolt a barátom, ugyanakkor nem vagyok a szóvivője – bár az is szép hivatás”. Szerinte Bayer semmilyen békemenetet nem hirdetett meg, ha ezt tette volna, azt ő „mélységesen ellenezné”, ahogy „mindenfajta politikai szimbólumot és áthallást” is a pápa lelkipásztori látogatásával kapcsolatban. Szerinte Bayer annyit mondott, hogy azokat is várja a misére, akik a békemenetre szoktak járni, de Semjén a kordonbontókat is szeretettel várja, mindenkit bal- és jobboldalról, csak ne hozzanak pártzászlót.

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)