„Támogassa
A lényeg

Rétvári szerint rendkívüli mozgás nem tapasztalható a tanárok közt

6/09/2023 10:30

| Szerző: Klubrádió

Az államtitkár szerint az EU-s adatok szerint "nálunk több tanár van, ezért több figyelem is jut egy-egy diákra mint a legtöbb uniós országban".

Augusztus 21-ig a Kelet-Pesti Tankerületi Központban 10 pedagógus szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát, és 115 új érkezett – olvasható Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának válaszában, amelyet Z. Kárpát Dániel írásbeli kérdésére adott – írja a Telex.

A jobbikos politikus azt kérdezte a belügyminisztertől, hogy hány tanár mondott fel a Kelet-Pesti Tankerületben 2023 januárja óta. Ez a tankerület a kőbányai és a rákosmentei iskolákat foglalja magában.

Az írásbeli kérdésre Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. A válasz szerint a pedagógus felmondással nem szüntetheti meg a közalkalmazotti jogviszonyát, ez csak lemondással oldható meg. A BM adatai szerint a Kelet-Pesti Tankerületi Központban január 1. és augusztus 21. között tíz pedagógus szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát lemondással. Ezzel egyidejűleg ebben az időszakban 115-en létesítettek pedagógus munkakör ellátására irányuló közalkalmazotti jogviszonyt a tankerületben – írta válaszában Rétvári.

Rétvári szerint „rendkívüli mozgás az előző évekhez képest nem tapasztalható”, majd meg is magyarázta, hogy a pedagógusok körében évtizedes gyakorlat, hogy a munkaviszonyt nyáron szüntetik meg, vagy akkor kötnek újat, így a betöltetlen álláshelyek száma folyamatosan változik.

Korábban is hasonlóan fejezte ki magát. Azt állította: "a tanárok létszámában sem történt semmi rendkívüli változás, így szeptember elején elkezdődhet a tanítás".

Ehhez képest több iskolában csak ideiglenes órarendekkel tudták megkezdeni a tanítást.