„Klubrádió
A lényeg

Republikon: Továbbra is előny a Fidesznél – Fidesz-ország csökkenő lakossággal

5/12/2022 08:36

Kis mértékben, de folyamatosan csökken a Fidesz-szavazók száma. A Republikon Intézet ezer fős, telefonos novemberi pártpreferencia-kutatása szerint a teljes népesség egyharmada, 34 százalék Fidesz támogató, ami 1 százalékpontos csökkenés októberhez képest.

A DK a legerősebb ellenzéki párt, velük 13 százalék szimpatizál, ez éppen egy százalékpontos növekedés egy hónap alatt. A Mi Hazánk 7 százalékon áll, a Republikon Intézet az MSZP-t 4 százalékra méri, ahogy a Momentumot is. Három százalékon van szerintük az LMP, az MKKP, mert egy százalékponttal erősödtek október óta. A Párbeszéd és a Jobbik 3 százalékos szimpátiát tudhat magáénak. Ez az adat nem mutatja, hányan is szavaznának rájuk.

A biztos pártválasztóknál ugyanis a helyzet a következő:

A Fidesz két százalékpontot veszített, 46 százaléknyi szavazatra számíthatna most vasárnap. A DK 18 százalékra (ami egy százalékpontos erősödés), a szélsőjobboldali Mi Hazánk 10 százalékon áll, a Momentum 2 százalékpontot veszített, 6 százalékkal még bejutna a parlamentbe, ahogy a Republikon szerint az MSZP is (6 százalék), a Jobbik 4 százalék, erősödött az LMP (4 százalék) és az MKKP (4 százalékos). A Párbeszéd változatlanul 2 százalékos támogatottsággal bír a pártválasztók körében, ismerteti a felmérést a Telex.