„Támogassa
A lényeg

Putyin hatóságai mindent megtesznek, hogy a családja ne tudja tisztességesen eltemetni Navalnijt

1/03/2024 06:56

| Szerző: Klubrádió

Csütörtökön még nem volt meg a halottaskocsi sem, ami a holttestet a templomba szállítaná.

Pénteken tartják Alekszej Navalnij temetését Moszkvában, de a csapata szerint még mindig rengeteg problémával küzdenek.

Miközben a család a szertartásra készül, akadályokat pakoltak le annak a templomnak a közelében, ahol a megemlékezés lesz. Navalnij szóvivője Kira Jarmis pedig arról beszélt, hogy még mindig

nem tudtak halottaskocsit találni, ami a holttestet a templomba szállítaná.

„Ismeretlen emberek hívogatják a temetkezési vállalkozásokat, és fenyegetik őket, hogy ne vegyék át Alekszej holttestét.”

A gyászszertartást moszkvai idő szerint 14:00-kor (11:00 GMT) tartják Moszkva külvárosában Maryinóban. A temetés 16:00 órára tervezték a közeli Boriszovszkoje temetőben. 

Ahol elég komoly a rendőri készültség:

A legtöbb temetési helyszín amivel kapcsolatba léptek, megtagadta, hogy nyilvános búcsúztatást tartsanak. „Néhány helyen azt mondják, hogy a helyiségek foglaltak, mások elküldenek, ha a Navalnij nevet meghallják. Egy helyen egyenesen azt mondták nekünk, hogy a temetkezési ügynökségeknek tilos velünk együttműködniük” – jellemezte a körülményeket Navalnij szóvivője korábban.

Az elmúlt években az orosz hatóságok keményen felléptek minden olyan akció ellen, amit a kormány bírálataként lehet értelmezni. A Navalnij halálára való megemlékezésre tett kísérleteket keményen visszaverték, az ideiglenes emlékműveket eltakarították, és több száz embert letartóztattak.

Navalnij özvegye, Julija szerdai beszédében azt mondta, hogy nem tudja, békés lesz-e a temetés, vagy a rendőrség letartóztatja-e azokat, akik búcsúzni jönnek. (BBC)