„Klubrádió
A lényeg

Putyin díszpolgára is a Debreceni Egyetemnek, meg nem is

2/03/2022 07:17

| Szerző: Klubrádió

2017-ben szavazta meg a Debreceni Egyetem Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a díszpolgári címet, de azt ő még azóta sem vette át. Az egyetem a sajtó többszöri megkeresésére sem reagált arra a kérdésre, hogy visszaveszik-e a címet, de egy keddi közleményükben "tisztázzák" a helyzetet.

"A Debreceni Egyetem elítél minden háborús cselekményt, együtt érez Ukrajna polgáraival, a háború valamennyi áldozatával, és aktívan részt vesz humanitárius segítség nyújtásban, adományokat gyűjt, menekülteket fogad és szállásol el, valamint orvosi segítséget nyújt.

A Debreceni Egyetem Putyin elnök civis honoris causa kitüntetésével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtja:

A Debreceni Egyetem szabályzata szerint a civis honoris causa kitüntetésre javasolt személynek nyilvános ünnepélyes szenátusi ülésen kell átvennie kitüntetését. Akinek az oklevelét az egyetem nem adta át, az nem birtokosa a címnek, így nem jogosult annak viselésére.

A Szenátus soron következő rendes ülésén napirendjére tűzi a kitüntetés odaítéléséről szóló határozatának hatályon kívül helyezését is."

Magyarul ez azt jelenti, hogy nem fosztják meg a díjtól Putyint – hiszen nem is birtokolhatja azt jelenleg –, csak épp hatályon kívül helyezik a cím odaítéléséről szóló határozatot, amennyiben a szenátus a következő ülésén megszavazza az erről szóló javaslatot.