„Támogassa
A lényeg

Privát kérdéseket tesz fel a Posta, ha csomagot rendelünk

3/08/2022 17:44

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Posta csomagküldési szolgáltatásának elégedettségi kérdőíve után egy online közvélemény-kutatás kezdődik. Olyan privát adatokra és véleményekre kérdeznek rá, mint a jövedelmi helyzet, az elmúlt fél év hangulata, az augusztus 20-i tűzijátékról alkotott véleményünk.

"Tervezi, hogy augusztus 20-án megnézi a budapesti tűzijátékot?, Mi a véleménye arról, hogy egyes városok lemondtak a tűzijátékról, és helyette másra költik az összeget?" – többek között ezekkel a kérdésekkel szembesül az ember, ha mostanában csomagot vesz át az állami Magyar Postától és ezután elkezdi kitölteni az online kiküldött elégedettségi kérdőívüket, amely a vásárlói vélemény iránti tudakozódás után egy közéleti közvélemény-kutatásba csap át - írta a hvg.

A lap egyik olvasója számolt be a szokatlan kérdőívről:  "A mai napon a posta kézbesített számomra egy csomagot. Nem sokkal később jött az elégedettségi kérdőívet tartalmazó e-mail. Első részének kitöltése után (ami a szokásos kérdéseket tartalmazta) meglepetésemre egy több oldalas újabb kérdőív következett, ami az ünnepekkel és a tűzijáték megtartásának kérdésével foglalkozott." Az olvasó a következőket kérdezte: "Miért érdekli a Magyar Postát, hogy egyetértek-e a tűzijáték megtartásával? Ha nem, akkor nem szállít nekem többet vagy ettől javul a szolgáltatás minősége? Vagy egy politikai megrendelést teljesít?"

A hvg munkatársai is kipróbálták a kérdőívre vezető linket, ami egyébként azt is jelzi, hogy többször is kitölthető más-más IP-címről. A helyzet valóban az, hogy a szokásos, a kapott csomag kézbesítésével, az ügyfél-elégedettséggel kapcsolatos kérdések után egy újabb kérdőív következik. Viszont előtte a Posta egy külön üzenet megjelenítésével felhívja a figyelmet arra, hogy ami ezután következik, az már ez piackutató partnerük, a GKID egy másik, az augusztus 20-i ünneppel kapcsolatos közvélemény-kutatása, és a kitöltés önkéntes és anonim (ahogyan egyébként az azt megelőző is feltehetően az).

Ha kíváncsiak vagyunk az újabb kérdőívre, és tovább kattintunk, mintegy kéttucat újabb kérdést kapunk. Az elején a szokásos, demográfiai adatokra vonatkozó kérdésekkel: nem, életkor, iskolai végzettség, foglalkozás. Ami érdekes – és talán az augusztus 20-i ünnepségek szempontjából nem kulcsfontosságú, hogy rákérdeznek a jövedelmi helyzetre és külön arra is, hogy a háztartás anyagi helyzete hogyan változott 2022 első félévében, továbbá arra is, hogy a válaszadó "Mit gondol, hogyan fog változni háztartásának anyagi helyzete 2022. hátralevő részében?"

Ezután áttérnek a különböző ünnepek, nemzeti ünnepek megítélésére, majd következnek a kifejezetten augusztus 20-ával kapcsolatos kérdések. Köztük például az, hogy mit ünneplünk aznap, vagy mennyire fontos a válaszadónak, illetve hogy “részt vegyen a Szent István napi ünnepségsorozat idején (augusztus 19-22. között) megrendezésre kerülő rendezvényeken?”

Rákérdeznek ezután arra, hogy a válaszadó részt akar-e venni az augusztus 20-i ünnepségsorozaton, kilátogat-e a budapesti tűzijátékra. Ötfokú skálán kell értékelni, hogy "Ön mennyire tartja helyesnek, hogy a rendezvények 2022-ben megtartásra kerülnek?" Majd jön a kérdőív utolsó néhány kérdése:

  • Mit gondol a Szent István napi rendezvények megtartásáról?
  • 1-5-ig terjedő skálán jelölje be, hogy Ön mennyire tartja helyesnek, hogy a budapesti tűzijáték megtartását?
  • Mi a véleménye arról, hogy egyes városok lemondtak a tűzijátékról, és helyette másra költik az összeget?

A hvg.hu megkérdezte a Magyar Postát arról, hogy a mostanában a csomagot kapó ügyfeleknek kiküldött elégedettségi kérdőívhez kapcsolódóan miért tartották fontosnak az állami cég, hogy ajánlják egy másik, az augusztus 20-i ünnepséggel foglalkozó felmérés kérdéseit is? Arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen szempontokat mérlegelve, milyen üzleti vagy politikai döntés alapján határoztak így? A hvg a cikk megjelenéséig nem kapott választ.

Ahogy megírtuk Tiborcz István részesedést szerez a Magyar Posta csomagküldő szolgáltatásánál.