„Klubrádió
A lényeg

Polt: Törvényesen van szabadlábon Völner

7/02/2022 18:07

| Szerző: Klubrádió

Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdésére, hogy miért nem tartóztatták még le a korrupcióval gyanúsított egykori államtitkárt, egyebek mellett azt válaszolta: "a Központi Nyomozó Főügyészség és a Fővárosi Nyomozó Ügyészség törvényesen, megalapozottan és szakszerűen járt el a kérdéssel érintett ügyekben".

Völner Pál ügyében ötoldalas kérdéssort tett fel Vadai Ágnes DK-s képviselő Polt Péter legfőbbb ügyésznek. A képviselő főleg arra volt kíváncsi, hogy miért van olyan sok eljárási ellentmondás a bírósági végrehajtók elnökével folytatott ügyleteiben belebukott államtitkárt érintő eljárásban. Vadai legfőbb kérdése természetesen az volt, hogy miért nem tartóztatták le Völner Pált, miközben az ugyanabban az ügyben elfogott Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar elnökét igen.

Az ügyészség december elején gyanúsította meg hivatalosan is vesztegetéssel és más bűncselekményekkel  a fideszes Völner Pál igazságügyiminiszter-helyettest, aki rendszeresen kapott milliós összegű kenőpénzeket Schadl Györgytől, összesen 83 millió forintot. Schadl november óta rács mögött van, Völner viszont szabadlábon.

Polt Péter a kényszerintézkedésekkel kapcsolatban közölte, hogy minden esetben a konkrét ügyben eljáró ügyészség dönt, nem pedig az, hogy más ügyben milyen döntés született. A legfőbb ügyész válaszát itt szó szerint idézzük: „a kényszerintézkedések esetében az arányosság elvét nem a terheltek viszonylatában kell alkalmazni, mindig az érintett személy vonatkozásában megállapított tényektől és körülményektől függ, mi az arányos kényszerintézkedés”.

Ez a 24.hu szerint nagyjából azt jelenti, hogy Völner Pállal, a botrány decemberi kirobbanása után lemondott államtitkárral szemben az az arányos intézkedés, ha szabadlábon van.

Polt Péter azt is közölte: „a Központi Nyomozó Főügyészség és a Fővárosi Nyomozó Ügyészség törvényesen, megalapozottan és szakszerűen járt el a kérdéssel érintett ügyekben”.