„Támogassa
A lényeg

Polt Péter feljelentésként értékelte az Orbán Ráhel tokaji földügyéről szóló kérdést

8/01/2024 16:08

| Szerző: Klubrádió

"Ön szerint Tokaj-Hegyalján nem gond az állami elővásárlási jog törlése?" – erről kérdezte Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője Polt Pétert. Elsőként a 24.hu számolt be arról, hogy miután Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya nevében eljárva férje, Tiborcz István aláírta a tokaj-hegyaljai földbirtokok átruházásáról szóló adásvételi szerződéseket, rejtélyes módon törölték a világörökséghez tartozó ingatlanok tulajdoni lapjairól az állami elővásárlási jogot tartalmazó bejegyzéseket.

Orbán Ráhel tavaly április 18-án két adásvételi szerződést kötött 94 hektárnyi földterületre a tokaji borvidéken. A földhivatal bejegyezte a tulajdonjogot, senki sem élt elővásárlási jogával, az állam sem, noha azt két ciklussal korábban még Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előterjesztésére jegyeztették be a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra – írja a portál.

Egy örökségvédelemmel is foglalkozó építési jogász szerint jogszerűen nem lehet törölni az állam elővásárlási jogát a világörökségi területeken fekvő ingatlanok tulajdoni lapjáról. Vadai Ágnes kérdésére a legfőbb ügyész mindenesetre ezúttal is csak annyit válaszolt, hogy a kérdését feljelentésként értékelte, azt elbírálásra továbbította a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd/részlet)