„Klubrádió
A lényeg

Lemondott az állam elővásárlási jogáról, a miniszterelnök lányához köthető tokaji birtokokkal kapcsolatban

8/12/2023 11:25

| Szerző: Klubrádió

Alig egy hónappal azután, hogy Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István aláírta a tokaj-hegyaljai földbirtokok átruházásáról szóló adásvételi szerződéseket, törölték a világörökséghez tartozó ingatlanok tulajdoni lapjairól az állam elővásárlási jogát tartalmazó bejegyzéseket – értesült a 24.hu.

A jogszabályok részletesen szabályozzák a világörökséggel és az állami elővásárlási jogosultságokkal kapcsolatos kérdéseket, ám az nem szerepel bennük, hogy miként lehet töröltetni egy ingatlanról az elővásárlási jogot. Egy örökségvédelemmel is foglalkozó építési jogász szerint nem véletlenül: jogszerűen ugyanis nem lehet törölni az állam elővásárlási jogát a világörökségi területeken fekvő ingatlanok tulajdoni lapjáról. A neve elhallgatását kérő szakember eddig nem is tudott olyan esetről, hogy lekerült volna valamely érintett ingatlanról az elővásárlási jog.

Az ügyben a lap kereste Csák János tárcáját, a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, hogy milyen feltételek esetén törölhető a világörökségi területen elhelyezkedő ingatlanon az állami elővásárlási jog, illetve hány esetben kezdeményezték ezt, de nem válaszoltak a november közepén elküldött kérdésekre.