„Támogassa
A lényeg

Pintér Sándor határozhatja meg, mi minősül kábítószernek

3/11/2022 14:18

| Szerző: Klubrádió

Eddig nyolc különböző törvényt, több évtizeddel ezelőtti rendeleteket és néhány magyar fordítás nélküli listákat kellett összeolvasni, hogy kiderüljön, mi minősül Magyarországon kábítószernek. Ennek egységesítését most a belügyminiszter kezébe adja a kormány.

Nyolc különálló törvényből lehet csak meghatározni, hogy aktuálisan mi minősül kábítószernek, ráadásul van olyan ENSZ-lista is, amelynek nincs is hivatalos magyar fordítása – figyelmeztetett még tavaly novemberben az Alkotmánybíróság. Az alkotmányos mulasztást a kormány most szüntetné meg.

Azt, hogy a kábítószerek listájához újabb szereket írjanak hozzá, a magyar országgyűlés törvényekben hirdeti ki, de úgy, hogy ezek nem jelennek meg az eredeti nemzetközi egyezményeket kihirdető, még a Kádár-korszakból származó – bár azóta persze szintén többször módosított – törvényerejű rendeletekben. Vannak anyagok, amelyeket a gyógyszertörvény kábítószernek minősít, de a kábítószer-rendelet listájáról hiányoznak. Mindezzel sérül a jogbiztonság az Alkotmánybíróság szerint.

A kormány most egy sokféle igazságügyi témáról szóló, szerda este benyújtott törvényjavaslatban azt a megoldást választotta, hogy az egészségügyért is felelős Pintér Sándor belügyminiszternek kell kiadnia egy egységes rendeletet. Ez a rendelet lesz az, amely valamennyi – a nemzetközi, az uniós, illetve hazai szervek által – kábítószernek minősített anyagot tartalmazni fogja egy helyen. Ez a jogszabály már előkészítés alatt áll, és a törvénnyel együtt a jövő évtől lesz hatályban.

(Forrás: hvg.hu)