„Klubrádió
A lényeg

Pert nyert a PDSZ, vége lehet a tanárok ingyenmunkájának

6/12/2022 16:07

| Szerző: Klubrádió

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) óriási sikerként értékelte, precedensértékűnek nevezte az ítéletet, amely véget vethet a rendszerszintű ingyenmunkának. A szakszervezet szerint a Fővárosi Ítélőtábla döntése után "vége az automatikus helyettesítgetésnek, ingyen túlóráknak, grátisz osztálykirándulásoknak". Az ítélet jogerős.

A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet a Ne dolgozz ingyen! oldalán emlékeztet rá, a portált eredetileg éppen azért indították, hogy az állam fizesse ki a pedagógusok összes túlmunkáját.

A jogerős ítélet után megszűnhet a visszaélések nagyobb része a túlórákkal a közoktatásban. Nagy Erzsébet ismerteti a jogszabályi hátteret, amelynek lényege, hogy a pedagógusoknak elrendelhető munkavégzés – így az eseti helyettesítés – esetében is be kell tartani a Munka törvénykönyvének munkaidő-beosztásra, illetve munkaidő-nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseit.

Ez azt jelenti, hogy a munkaidő-beosztást legalább egy héttel előre kell közölni, azt az elrendelt munkavégzés előtt legfeljebb négy nappal lehet módosítani. Ha ezt a szabályt a munkáltató nem tartja be, a munkavégzés munkaidő-beosztástól eltérő munkaidőnek, azaz rendkívüli munkaidőnek minősül. A pedagógusok esetében is rendkívüli munkaidőnek számít a rendes munkaidőt, így például a napi 8 órát meghaladó munkavégzés, amit szintén ki kell fizetni.

Munkanapokon a rendkívüli munkaidő idejére járó illetmény fölött az óradíj 50 százalékának megfelelő bérpótlék jár. Ha a többletmunkavégzés pihenőnapra – szombatra – esik, akkor a munkavégzésre számított időarányos többletilletmény fölött 100 százalékos bérpótlékot kell fizetni. Ha a munkáltató szabadnapot biztosít, akkor a bérpótlékok fele jár, de a szabadnap ez esetben nem életszerű. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az eddig ki nem fizetett, a munkavégzés előtt négy napon belül elrendelt ingyenmunkáért óránként 150 százalékos, szombaton 200 százalékos többletdíjazás jár, amelyre az igényt 3 évre visszamenőleg lehet érvényesíteni.

A jogerős ítélet kimondta, hogy a Pedagógiai Programban rögzített iskolán kívüli programok – mint a tanulmányi kirándulás – esetében az adott teljes nap vonatkozásában jár a pedagógus részére a végrehajtási rendelet szerinti átalánydíjazás. Nagy Erzsébet szerint az állam elképesztő pénzektől fosztotta meg a tanárokat, jogellenesen, de az ítélet csak a felperesekre vonatkozik,ezért arra buzdítja a pedagógusokat, az ítéletet hivatkozási alapul használva pereljenek a jogtalanul ki nem fizetett pénzért, három évre visszamenőleg gyűjtsék össze a helyettesítésekről, többletmunkák elrendeléséről szóló bizonyítékokat, mostantól pedig készítsenek képernyőmentést az e-naplóban minden naplózott helyettesítésről és minden Krétába beírt munkavégzésről.